ROZHOVOR

 

Meganight: Mario Ranieri

Rakouský DJ a producent Mario Ranieri se narodil v roce 1980. Jeho jméno je často skloňováno na diskuzních fórech českých webů a bývá díky svým těžkobijícím setům označován za obdobu Dje Rushe. První zkušenosti s hudbou získával již v dětství, kdy mimo jiné hrával na klavír. Díky svému bratranci, který se o něj staral, se pomalu dostával také k elektronické hudbě. Začal experimentovat s hudbou na PC a po čase skládat své první technotracky.  Po základní škole začal vydělávat a za našetřené peníze si koupil svůj první opravdový synthetizer a časem také další příslušenství do svého studia. Jeho práce se stává profesionálnější a produkuje vlastní tracky na svých labelech Schubfaktor a Schlagwerx. Nyní patří mezi nejuznávanější rakouské producenty, produkuje inovativní desky s originálním zvukem nejen na svých labelech, ale např. u Clemense Neufelda, resp. na jeho labelu FON. Chcete slyšet opravdový techno „rushovský“ masakr v originálním provedení? Mario Ranieri vám ho předvede.

 

 

Jsi určitě jedním z těch umělců, kteří  bez jakýchkoli pochybností učinily významný pokrok a ovlivnily hard techno scénu po celém světě . Jaké jsou tvé hlavní postřehy , nebo rozdíly v hard techno začátkem roku 2000 a v dnešní době ?
Dobrá otázka :) Myslím, že je mnohem více producentů než na začátku scény . Rychlost hudby také hodně zvýšila . Když jsem se začal skládat, Hard Techno bylo asi 140 BPM .
V průběhu let se zvýšil na 150 BPM a v dnešní době mnoho producentů , vydáva tracky o 160 BPM a více . Takže rychlost opravdu vzrostla . Ale to je v pořádku , hraji také kolem 160 BPM , je to teď dobré tempo.
Smutné o všem je , že spousta lidí přestalo poslouchat Hard Techno . Ale všechno se změní a lidé stárnou - mladší rostou . Scéna se neustále mění – staří odcházejí a nový přicházejí . Takový je život :) To je v pořádku !


Vyprodukoval jsi spoustu skvělých skladeb a remixů takové jako Boys and Girls , Yeke Yeke atd. Jaký software používáš při produkci , nebo používáš některé klasické nástroje , syntezátory ? Máš nějakého  producenta, který ovlivnil tvůj styl ?
Když jsem začal dělat hudbu jsem měl spoustu hardwaru od Roland , Novation a Yamaha , ale možnosti byly velmi omezené . Také jsem nepoužíval počítač s mým hardwarem - takže moje první tracky byly vyrobeny v reálném kroku sekvenceru - krok za krokem . Brzy jsem chtěl používat vokály a tak , a tak jsem si koupil jednu z prvních verzí Fruity Loops a změnil proces skládání - myslím, že jsem začal s verzí 2 nebo 3 , nebo tak ... V současné době FL Studio je jedním z nejlepších DAW pro mě - i Avicii nebo Martin Garrix je používají. ALE můj názor je , že nezáleží na tom , jaký software producent používá - myšlenky pocházejí z mozku -software je jen nástroj .
Na začátku jsem měl hodně umělců , kteří mě hodně ovlivňovali- v současné době nemám tolik producentů, kteří mě ovlivňují , ale pár ano ...


Měl jsi již mnoho vystoupení na českých indoor a outdoor festivalech . Jaké jsou Tvé vzpomínky ?
Dobrých vzpomínek na české party je celkově velmi mnoho. Hrál jsem v tolika městech a tolika klubech a lokalitách . Lidé byli vždy skvělý a já stále miluji hrát v Čechách . Statistiky sociálních sítí také říkají, že mám hodně fanoušků v České republice :)

 


A co Tvé vystoupení na poslední Citadela 2013 v Brně , užil jsi si to?
Opravdu jsem si hodně užil Citadela 2013 – jen je smutné to, že  přestěhovali Hardtechno dolů do sklepa . Ale dav byl úžasný – líbilo se mi to . Jen jsem měl na několik sekund  problém s mým notebookem  - a musel jsem ho restartovat během svého setu , protože se vyskytl problém s mým externím pevným diskem . Ale pustil jsem na několik sekund CD  - restartoval - a pak to bylo zase v pořádku . Později jsem si koupil nový notebook ... Takže jsem se poučil, že Apple není dokonalý :)

Čeští klubeři milují Tvá působivá vystoupení . Co bude obsahovat tvůj „record bag“ na 14.3 . Některé nové tracky nebo klasické hitovky ?
Oboje – můj case je vždy plný nových tracků – i hodně těch nevydaných . Ale mám s sebou také hodně staré klasiky  . Vždy se snažím , udělat dobrou směsici nových a starých tracků , abych si byl jistý, že rozbiju taneční parket :)

Tvůj styl je často přirovnáván ke stylu DJ Rushe " . Cítíš to tak stejně ?
Na začátku , když jsem odstartoval svou kariéru , to možná byla trochu pravda - byl jedním z prvních DJs , kteří hráli něco jako " Hard Techno " . Ale já si nemyslím, že jsem hrál přesně jako Rush - slyšel jsem, že už Hardtechno nehraje, že jo?
Po všech těch letech si opravdu  myslím, Mario Ranieri je vlastní styl :)


Pokud bys měl v životě  více možností , chtěl bys být  politikem , vědcem nebo stále Mario Ranieri ?
Pokud bych měl druhou šanci nikdy bych nic nezměnil. Je to téměř dokonalé tak jak to je . Jsem tím, kým jsem .

Jaké je Tvé číslo jedna , české pivo , české holky , nebo něco jiného .
Já opravdu nemám oblíbené pivo . Pil jsem je a mám rád všechny : Kozel , Budweiser , Starobrno , Gambrinus , ... všechny jsou dobrý :) Ale v současnosti už tolik piva nepiji- za několik posledních let jsem po nich ztloustl, takže se to snažím trochu omezit ...
A samozřejmě :
Miluji české dívky . Já nevím... Máte hodně krásných dívek ve vaší zemi :) Určitě!


Děkuji za rozhovor a uvidíme se  14.3 . v Praze v Pekelným baru.
Děkuji moc za pěkný rozhovor – nemůžu se dočkat , až se vrátím do svého " druhého domova " :) A chci , velmi poděkiovat všem svým českým fanouškům za mou podporu za celé ty roky. Mám Vás všechny rád.

 

Ptali se Bohous K. a Pekelnej Bar crew

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016