ROZHOVOR

 

Amaning: "Jako se zeměkoule pořád točí, D´n´B se pořád vyvíjí..."

"Drum´n´bass je můj život," říká v rozhovoru hrdě německý DJ a producent Amaning, který si pomalu balí fidlátka, aby se v pátek blýskl na Kladně... Majitel labelu BIOS se nám však také svěřil, jak to bylo s materiálem pro Frictiona, jak moc si připravuje své sety, kdo všechno má na jeho značce zelenou i jak jeho skladby vznikají. Hezké čtení! 

 

Jak se máš, Tome? Je pondělí večer, co právě děláš?

Zrovna dávám dohromady nové releasy – pracuju na mixdownech.

Mohl by ses trochu představit těm, kteří tě zatím ještě moc neznají?

Zrovna teď žiju v Berlíně, ale vyrůstal jsem v Londýně. Tam jsem se taky seznámil s junglem a drum´n´bassem. To jsem byl ještě teenager, ale dost mě to chytlo. Teď už je to 15 let, co hraju jako DJ a zhruba 8-9 let taky dělám vlastní muziku... Drum´n´bass je prostě můj život!

Amaning

Řekni nám něco o své produkci. Co tě inspiruje? Na čem ti ve skladbě nejvíc záleží? Někteří producenti mají rádi kontrolu nad trackem od té počáteční myšlenky až po finální výrobek, jiní se zase raději nechávají únášet svou momentální náladou. Jak se k tomu stavíš ty?

Dobrá otázka! :) Moje věci se pořád vyvíjí. Občas mám hned na začátku nějakou myšlenku, jakým směrem bych se chtěl zhruba ubírat, ale pocity, které při tom prožívám, stejně jako jednotlivé samply, které postupně volím, mě vždycky nějak ovlivní, takže nakonec nikdy nevím, co se z toho vlastně vyklube. Nechávám se hodně ovlivnit emocemi - potřebuju zkrátka cítit ten funk!

U SGN:LTD ti nedávno vyšlo EP "The Gateway / Satin Keys". Osobně to považuju za skvělou práci a velký úspěch. Můžeš nám o tom povědět něco víc? Je za tím nějaká zajímavá historka, nebo jsi prostě jen tak rozesílal svoje tracky do světa a byl to právě Friction, který ti vydání nabídl?

Bylo to tak, že Friction si dost oblíbil můj track "O.S.T.", co vyšel už dřív u značky Formation. Hrál ho docela dlouho na Radiu 1, takže když sháněl materiál pro svůj nový release u SGN:LTD, oslovil mě. Poslal jsem mu tedy nějaké své věci a vzniklo tohle EP. Ale přiznám se, že mi docela trvalo, abych vybral ty správné tracky, protože on vždycky přesně ví, co chce. Jsem moc rád, že mohu být u tak kvalitního labelu.

Amaning

A co chystáš v blízké době? Čeká tě vydání nějaké další zajímavé muziky?

Jasně! Vyjdou mi věci u Ingriedients, Fokuz, Celsius, Influenza Media a taky je na spadnutí kolaborace s Dramaticem pro jeho "Liquid V EP". A taky chystám něco velkého, ale to musím zatím držet v tajnosti. ;)

Jsi majitelem značky B.I.O.S. Po pár letech, kdy se nic nedělo, jsi tam nedávno vydal výtečné album – "The Return". Jsou na něm jména jako Random Movement či Furney, kteří patří už k tradičním představitelům inteligentního D´n´B, ale taky jména úplně nová. Jaké je poselství tohoto alba a jaká je vlastně myšlenka celého labelu?

Mým záměrem je, abych na BIOSu vydával kvalitní hudbu, ať už od nováčků, tak od zavedených producentů. Motto labelu je: kvalita na úkor kvanitity. Vybíráme pečlivě a rozhodně nikam nespěcháme!

Co si myslíš o současném D´n´B? Jak vnímáš jeho zvuk? Zdá se, že je to žánr, který se pořád vyvíjí...

Jako se zeměkoule pořád točí, D´n´B se pořád vyvíjí. A je to tak dobře! Jsem šťastný, že jsem součástí tak zdravého hudebního žánru.

Necháváš se ve svých setech ovlivnit moderními prvky, jako jsou half-tempo, minimal či různé experimentální zvuky, nebo se raději držíš staré dobré klasiky? Mimochodem, jak se vlastně připravuješ na svá vystoupení?

Vždycky se nechávám inspirovat tím, co se zrovna děje v klubu... Jaká je tam atmosféra, jací jsou lidé, co se hrálo přede mnou. Ale nikdy se nepřipravuju předem. Mám v hlavě pár mixů, o kterých vím, že lidi rozhýbou, ale nikdy jsem si nepřipravil celý set. Většinou jenom předem zhruba vím, čím bych chtěl začít a na tom potom stavím podle situace, ale i to se často mění.

Vracíš se do ČR po celkem dlouhé době (tuším, že už jsou to 4 roky). Tentokrát budeš hrát na Kladně v klubu Poldofka. Na co se od tebe můžeme těšit?

Určitě zahraju nové věci, které jsem právě dokončil pro své LP, taky novinky z BIOSu, ale hlavně spoustu dalších čerstvých skladeb odjinud. Mám toho fakt hodně!

Amaning
Díky za tvůj čas a naviděnou v pátek v Poldofce!

Já děkuju a moc se na vás těším!

Ptal se Tomáš Vorel v únoru 2014.

foto: archiv

Německý DJ, producent a majitel labelu BIOS - Amaning se znovu představí v České republice a to v pátek 21. února v kladenském klubu Poldofka na akci Warm Up! 17.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016