ROZHOVOR

 

The Qemists: "Rok 2014 bude pro nás opravdu speciální!"

Tahle partička tří kluků už o sobě dala vědět v roce 2009 s trackem "Stompbox", který pak zremixoval i Spor a hrával se snad na každém mejdanu po dobu dvou let. The Qemists ale nejsou hvězdy na jednu noc, nijak se netají tím, že drum´n´bass často spojují s rockovějšími prvky, ale i přes to nezní tak prvoplánově jako třeba Pendulum. Jejich tracky "No More" a "No More VIP" byly festivalovou peckou loňského léta... Plánují na letošní rok něco nového? Co můžete očekávat od jejich živého vystoupení? Čtěte tento rozhovor!

 

Jak to jde, kluci? Užíváte si zimní období? Je pro vás něčím speciální a máte důvod se na to každý rok těšit?

Ahoj, máme se skvěle. S příchodem zimy se zavíráme do studia a trávíme tam prakticky veškerý svůj čas. Myslím si, že zrovna studio je to nejlepší místo, kam se člověk může schovat.

Váš track "No More" je fakt super! Jak dlouho jste na něm pracovali?

Někdy na začátku roku 2013 jsme poprvé začali řešit všechny ty nápady spojené s "No More", ale hotové to bylo až někdy v létě, kdy jsme se ho rozhodli vydat jako první ochutnávku našeho třetího LP.

The Qemists

Ještě jste vydali verzi VIP. Je hodně odlišná od originálu a víc určena do klubů?

Jasně, "No More VIP" je rozhodně pro klubovky! Je to docela zábava remixovat svoje vlastní tracky a vnést do toho trochu svěží perspektivy. Ve svých remixech hodně používáme synťák, což je pak úplně o něčem jiném...

Kam se vlastně projekt The Qemists teď ubírá? Snažíte se objevovat něco nového, nebo se držíte svého stylu a děláte hudbu už podle svých zaběhlých metod?

Vždycky chceme, aby naše hudba dobře fungovala na akcích a aby na ni mohli lidi reagovat v klubech. Ale už nějakou dobu je pro nás obrovskou prioritou LIVE show, která by měla naši hudbu prezentovat v plné kráse. Dělat hudbu pro nás znamená hledat něco zajímavého a doufat, že je to unikát, který bude znít v našem provedení skvěle.

V minulosti jste pracovali s mnoha producenty, nemůžu nezmínit třeba Birdymana. Plánujete něco dalšího, nebo nějaké další věci s Birdymanem?

Rozhodně plánujeme nějaké další spolupráce, ale tentokrát už víme, že jich bude méně, než u našich dalších alb. Doděláváme teď jeden track s týpkem, co si říká Maxsta, s nímž jsme už jednou produkovali. A bude i pár dalších, ovšem jména zatím nemůžu prozrazovat!

Jak se vám daří pracovat spolu? Chodíte všichni tři do studia?

Kdepak, pracujeme každý ve svém studiu a když už to vypadá, že se chýlíme k výsledné práci, tak se sejdeme a pracujeme spolu. Je to dobře osvědčená metoda a několik let nám naprosto vyhovuje.

A pohádali jste se někdy?

Jenom když nemám ráno dostatek kofeinu, to jsem schopný po někom vyjet. :)

The Qemists

Všimla jsem si, že jste všichni začínali v rockové skupině, pak z vás byli DJs a teď se zase vracíte k živému hraní. Vypadá to, že se navracíte ke svým kořenům...

Milujeme jak DJing, tak živá hraní, ale to hraní je momentálně náš největší cíl a priorita v práci. Je to úžasný pocit mít možnost procestovat celý svět a všude vystupovat jako DJ. Měli jsme zatím fakt kliku, byli jsme na těch nejlepších mejdanech po celém světě. Ale je to obrovský rozdíl oproti živému hraní - každý track hraje od začátku do konce, takže ho lidé vnímají jako celek a ne jen jako součást mixu. Řekl bych, že i naše DJské schopnosti nám dost pomáhají tuhle živou show zvládat.

Když už jsme u toho rocku... Máte nějakou oblíbenou skupinu?

To je tedy pekelná otázka! Posloucháme toho fakt hodně od Rage Against The Machine, SOAD a QOTSA až po Royal Blood, Bring Met The Horizon, Biffy Clyro, Skindred a Enter Shikari. Ale jak říkám, je toho hodně a seznam by byl pěkně dlouhý!

The Qemists

Je docela znát, že i ten rock vás hodně ve vaší tvorbě poznamenal... Je ještě něco, kam si chodíte pro inspiraci?

Všichni tři posloucháme kromě toho i další styly, které nás taky hodně ovlivňují. Například reggae, indie, hip-hop, drum´n´bass a electro. Zkrátka ve všem se dá něco najít...

Co si myslíte o zmiňovaném drum´n´bassu? Mně se zdá, že už se hůř a hůř hledají lidé, co jsou do něho víc zainteresovaní než do dubstepu...

Já si myslím, že je tu pořád ještě mnoho producentů, kteří ho udržují naživu a dělají ho zajímavějším jako například Prototypes, Hemilton, DC Breaks. Kromě toho se rodí mnoho dalších skvělých producentů, kteří podle mého do toho vnesou svěží vánek. Co se dá dělat, dubstep skutečně ovládl celý svět, ale už to není tak "trendy", jak tomu bylo ze začátku.

The Qemists

Jaký byl váš začátek roku 2014? Máte nějakou vidinu, jaký pro vás bude?

Doufáme, že bude opravdu speciální! Ve studiu jsme takřka denně od druhého dne tohoto roku a pracujeme na našem novém LP, které letos vyjde. Jako vždycky se těšíme na živé hraní, festivaly, cestování a taky doufáme, že se znovu podíváme do Japonska. Kdo ví?!

Tak a ještě poslední otázku - co nám předvedete ve čtvrtek v Praze?

Pracovali jsme na tom hodně tvrdě a představíme několik nových tracků, přičemž v některých případech půjde o premiéru... Nemůžeme se dočkat energického publika, skvělé odezvy a pořádné párty!



Díky za váš čas a uvidíme se v Praze!

My taky díky a vidíme se ve čtvrtek!

Ptala se mamba v únoru 2014.

foto: archiv

Britský projekt The Qemists se znovu představí v České republice a to již ve čtvrtek 20. února v Lucerna Music Baru na akci Zimní Rock For Church(ill).

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016