ROZHOVOR

 

Dj BigFish: "Na párty mi chybí tyčinky a voblečky!"

Dj BigFish je stálice slovenské housové scény, který spolu se svým kolegou BBK stojí za bratislavskou housovou nocí Covert Interests. Více o jeho vztahu k černým plackám nebo o kauze k akci Apokalypsa se dočtete v následujícim rozhovoru.

 

 

Když si před třemi lety nahrával podcast pro Wavetune crew, tak si právě dodělával svůj rodinný dům z marže, kterou jste vybrali ze vstupného na Covert Interests. Jak se akci daří a co připravují do budoucna dub-techno králové z Bratislavy?

Daří se parádně, do nového jsme se stěhovali koncem minulého roku, ale musím se přiznat, že nakonec ne do nového domu, ale jen do většího bytu. Důvodů, proč jsme se nakonec rozhodli pro byt je více, ale ty hlavní souvisí s mými promotérskými a Djskými aktivitami. Nemám jednoduše čas se furt hrabat v záhonech, protož můj mailbox je plný requestů na nové podcasty, sety, interviews, charty a také proseb o knowledge transfer týkajících se organizovaní úspěšných akcí. Ve volném čase se přitom učím anglicky, aby sem v rozhovorech jako je tento, mohl používat anglické termíny a vypadat více cool a well-orientated. Co se týká naší akce Covert Interests, tento rok oslaví své 5. narozeniny a ještě netušíme, jestli ve velkém stylu. Takže spíše doufáme, že nám někdo zvedne telefon nebo odepíše na mail a přijede zahrát do mekky světového housu a techna, Bratislavy.

 

Pravidelně sleduji vaše hosty na CI v Radosti a nedá mi nezeptat se na jednu věc. Motor City Drum Ensemble, Jacob Korn a další v klubu kde je při 70 lidech full house... Máte nějakou kouzelnickou promotérskou hůlku nebo prostě žijete na vodě?

Žijeme na vod(c)e. To nám dodává odvahu a nezdravé sebevědomí zavolat do Radosti a Bratislavy DJe a producenty, kteří den předtím hrají v Berghainu nebo v Tresoru a tvářit se, že to bude stejně dobrá párty. V momentě kdy přistanou na letišti a my je máme naložené v autě, už nemají šanci utéct a my jim můžeme říci pravdu o slovenské scéně a postěžovat si na to, jak jsme nedocenění a snížit jejich očekávání. To je ten nejlepší výchozí bod pro dobrou akci, protože pokud to náhodou dopadne výborně, baví se mnohem více než v nejlepších světových klubech a vůbec jim nevadí, že před nimi tančí 30 a ne 300 lidí. Popravdě 99 procent hostů, které jsme za těch necelých 5 let zavolali, měli menší požadavky a představy jako drtivá většina slovenských DJs, jejichž iluze o vlastní výjimečnosti končí na Slovenských hranicích.

 

 

Mnoho lidí Tě zná jako zarytého vinylistu. A teď přišla doba, kdy mladý pomalu ani nevědí, jak vinyl vypadá. Přesvědčovat začínající DJs asi nemá smysl, ale přeci, čím by si argumentoval kdyby ti někdo z nich tvrdil, že placky jsou doba kamenná?

Nevím, zkusím :

- Vláčet 60 desek na akci Ti zlepšuje kondičku mnohem více, než pohodlný transfer konzolky a USB klíče.

- V případě stěhování se do 4.patra bez výtahu, je mnohem větší paráda vynést 1200 desek, než 1200 empétrojek.

- Poštovné. Cesta na poštu. Priceless.

- Zabírají zbytečné místo v pokoji. Pokud nečteš knihy, máš čím vyplnit prázdné police a vypadat tak více wealthy (nebo educated).

K nevýhodám jen tolik, že jich vychází mnohem méně než digitálních releasů. To znamená, že si nemůžeš koupit 100 úžasných skladeb za týden, ale průměrně jen desetkrát méně za měsíc.

 

V Praze se představíš pokud se nemýlím poprvé spolu v b2b setu i se svým kolegou z Radosti - DJem BBK. A Beatport chart to asi nebude.

Nemýlíš se. Popravdě jsem se musel zeptat své manželky, jestli jsem už v Praze hrál, ale prý ne, tak to bude minimálně pro mě premiéra. Beatport Chart to ale nebude z prozaického důvodu. Když jsem si před asi 3 lety snažil koupit jednu empétrojku na beatportu, odmítl Beatport akceptovat mou platební VISA kartu, kterou běžně používám na koupi vinylů na všech stránkách. To mě utvrdilo v tom, že ani moje karta a ani já nejsem dostatečně forward-thinking dýdždej, a že bych nikdy ve svém životě neměl hrát treky zakoupené na této nejlepší a největší elektronické komunitě na světě. True (sad) story. Takže to bude z naší strany spíše deep techno a house sound z vinylů, který aktuálně neláme žebříčky nejlepších elektronických serverů.

 

Co ty a hlavní host večera - Daniel Stefanik?

Neznáme se osobně. Ale nechybělo mnoho. Plánovali jsme ho pozvat na Covert Interests někdy v roce 2010, ztroskotalo to na leteckém spojení mezi Leipzig a Bratislavou, resp. Vídní. Škoda, že nás nenapadlo ho přesvědčit, aby přijel autem nebo vlakem. Jsem si skoro jistý, že by přijel. Z hlediska produkce se přiznám, že mě více bavili jeho dub-techno releasy na Statik Entertainment, než jeho současná produkce. Z hlediska lidského jsem si úplně jistý, že je to člověk, který miluje hudbu, protože vlastnit v dnešní době obchod s vinyly (Kann Records), vyžaduje více než mít peníze na jeho provoz. Full support!

 

Nedávno se z tebe stal i otec, asi je zbytečné se ptát, jak moc Ti to změnilo pohled na život a svět jako takový...

Řečnická otázka. Dorotka je naše zlatíčko a kromě všech ostatních věcí, kterými mi spolu s mou manželkou Zuzkou obohacuje život (její aktuální topka: "Šla sova na tanec", "Kukulienka, kde jsi byla") mi pomohla uvědomit si, že ne každá akce stojí za prohýřený víkend namísto toho, abychom ho strávili společně. I proto jsem rád, že mám na Push! její approval a do Prahy cestujeme společně.

 

A perlička na závěr: z kuloárů pronikla informace, že jste odmítli pódium na československé oslavě taneční hudby - Apokalypse. Můžeš to potvrdit?

Nemůžu to vyvrátit. Mohu jen říci, že občas mi ty oblečky a tyčinky trochu chybí. LOL. Radek (Jerry) ti to už vysvětlí:

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016