ROZHOVOR

 

Groundislava: "Nové album vyjde už letos a bude mnohem vymakanější!"

Ještě před rokem byl Jasper Petterson čestným hostem Boiler Roomu a o návštěvě do Evropy se nám jenom zdálo. Díky celé Lunchmeat crew, která tak často plní sny všech zarytých příznivců 8bitových nerdů a zvuků synťáků se už v sobotu 29. března představí v Praze v rámci příprav na svátek všech svátku - festival Lunchmeat. Předtím, než se vydáte na warm-up party do klubu Neone, přečtěte si hlubokou sondu do života této hvězdy...

 

Jak se máš, Jaspere? Užíváš si chvilku volna před turné?

Ale jo, jde to, mám se dobře! Zrovna sedím ve studiu a dokončuju poslední věci, které už snad brzy vyjdou...

Takže chystáš nějaké novinky?

Vlastně mám hodně novinek... Tenhle rok vyjde moje nové album, které mi dalo hodně zabrat a troufnu si říct, že jsem na něm makal zatím nejvíc ze všech předešlých. Rozhodl jsem se, že budu i sám psát texty, a bylo to vlastně poprvé, co jsem to zkusil.

Groundislava

Slyšela jsem, že jsi v Praze ještě nebyl, ale určitě jsi o nás už někdy slyšel...

Nebyl, a hodlám u vás několik dní pobýt, takže nebudu nikde spěchat a řádně si to u vás užiju. Českou republiku dokážu najít na mapě a vlastně máme české kořeny v krvi - předci z tátovy strany pocházejí právě z Česka.

Groundislava zní jako fajn nickname... Jak jsi k němu přišel?

"GROUND–IS–LAVA" pochází z takových těch dětských her, kde se podlaha mění v lávu a ty se tomu pak musíš vyhýbat a poskakovat po různých kusech nábytku... To musí každý znát, ne? :)

Groundislava

Přiznám se, že já to slyším poprvé, ale možná je to tím, že nejsem dobrý hráč... Kdy jsi nakoukl do světa hudby poprvé?

Řekl bych, že to bylo někdy kolem roku 2006, to jsem byl ještě na střední. Ale to bylo jen takové to cvrnkání a zkoušení, jak to vlastně všechno funguje... Seriózněji jsem k tomu přistupoval až po dvou letech.

Učíš se technické věci rychle, nebo ti dají zabrat? Respektive jsi takový typický nerd?

Ani jsem nevnímal, zda jsem se učil pomalu, nebo rychle, to asi nedokážu posoudit, ale nechal jsem se uchvátit celou tou hudbou a pořád to piloval. Tak to má asi většina současných DJů a producentů... Prostě se nechají hudbou zcela pohltit. Myslím si, že většinu věcí jsem se naučil díky Reasonu - musel jsem znát všechny detaily, jak používat analogový hardware, a jak to následně propojit s tím virtuálním.

Groundislava

Když už jsi začal mluvit o celém tom procesu... Za jakých podmínek se ti ve studiu pracuje nejlíp?

Převážně pracuju časně ráno, když se moje myšlenky teprve probouzí. Většinou spíš čekám, že se mi něco samo vytvoří v hlavě, než abych se soustředil na to, abych nutně něco vytvořil - to fakt nedělám...

Řekl bys o sobě, že jsi perfekcionista?

To víš, že jsem! Ale taky bych mohl říct, že mám tak trochu jiné priority, než třeba ostatní producenti. Dokážu strávit celý den vytvářením nějaké specifické melodie a perfektního znění synťáku, zatímco někdo jiný třeba tráví celé dny vytvářením specifického rytmu.

Když zabrousíme zpátky do historie, pamatuješ si své první vystoupení? Kde jsi hrál?

Poprvé to bylo v klubu Crosby ve městě Santa Ana a podruhé v Portlandu s partou Dropping Gems. Vlastně to byla docela dobrá akce - už tehdy mi to pomohlo najít si pár fanoušků a své první album jsem vydával za jejich podpory.

Groundislava

Teď už asi není pro DJs příliš nutné studovat nějaké hudební školy... Co si o tom myslíš?

Jako dítě jsem se učil trochu hrát na piano a bicí, a to je asi tak celé. Co ale skutečně doteď vnímám jako hodně velkou součást mého života, to je vizuální umění. Odmalička vytvářím kresby na laptopu nebo kreslím i rukou a propojuju to spolu s hudbou. Jde vlastně o pocity, které při tom vnímám. Dokonce jsem dva roky studoval animaci, ale po čase jsem si uvědomil, že vytváření hudby je mnohem unikátnější záležitost, takže jsem toho nechal.

Někde jsem četla, že je ti jenom 23 let, což je z mého pohledu fakt skvělý, když už ovládáš všechny ty postupy a umíš s hudbou dobře pracovat... Nenapadlo tě taky dělat něco jiného?

Vlastně jsem vždycky chtěl být buď nějakým umělcem, nebo kuchařem. Vařím každý den a asi se dá říct, že je to po hudbě moje největší vášeň.

Musím se přiznat, že záznam tvého mixu z Boiler Roomu patří mezi mé fakt hodně oblíbené... Jaký to tam bylo? Jak dlouho ses připravoval?

Měl jsem v té době ještě hodně nevydaného materiálu, který jsem nikde nehrál a tohle byla skvělá příležitost. Myslím, že se to vydařilo! Některé věci jsem vlastně nevydal doteď... Abych se přiznal, tak na akcích jsem vždycky docela v klidu, nikdy se necítím, že bych byl ve stresové situaci, takže si spíš párty užívám.

Hodně často o tobě píšou, že jsi králem video her a 8bitového soundu... Nepřemýšlel jsi někdy o soundtracku k nějaké hře? Já bych si konečně i nějakou zahrála. :)

Jednou bych fakt rád, ale mám se ještě co učit - je to mnohem složitější než dělat hudbu jako takovou. Jednou jsem takhle pomáhal skládat hudební doprovod k filmu kamaráda a bylo to pro mě fakt těžké.

Jak to máš se studiem teď? Studuješ aktuálně něco?

Už ne, už jsem dávno pryč ze školních lavic. Nechal jsem školy, když jsem podepsal smlouvu s Friends of Friends a nelituju toho. Bylo pro mě těžké udržet se v obraze s tím, co se děje na hudební scéně a zároveň dělat další věci.

Groundislava

Jak se ti vlastně změnil život poté, co jsi nechal školy a začal tvrdě makat na hudební produkci?

Jednoduše řečeno asi takhle: byl jsem zvyklý objednávat si pizzu, chodit do školy a o nic dalšího se nestarat. Teď pořád dělám hudbu, cestuju a hraju po akcích. Je to úplně o něčem jiném, ale myslím si, že jsem teprve v začátcích a mám před sebou ještě dlouhý život. Uvidíme, co se z toho vyklube...

Když už jsme u toho... Máš nějaké životní cíle?

Napadá mě, že bych chtěl mít svůj vlastní pořad v rádiu, nebo streamovat nějakou show online... Už jsem pár věcí zkoušel skrz Ustream, Yowie a další a používal k tomu úplně obyčejnou webku. Teď jsem ale objevil Twitch.tv, kde pouštím nějaké video hry.

Jaká byla spolupráce se Slohmo, kterého tady taky docela hodně uctíváme. Jste prý kámoši ze střední...

Slohmo je pro mě hodně blízký kamarád a vždycky je skvělé s ním pracovat, ačkoliv jsme oba zcela odlišní a pracujeme trochu jinak. Přesto však máme podobný názor na hudbu a často se necháváme inspirovat stejnými umělci.




Dokázal by sis představit, že bys žil v Evropě? Jak tě ovlivňuje Los Angeles a scéna, v níž se tam pohybuješ?

V Evropě jsem nebyl už řadu let, takže proto jsem teď hodně v očekávání, jaké to u vás máte. Ale asi bych se nedokázal odpoutat od svého rodného bydliště a jen tak se přestěhovat do Evropy, já prostě Los Angeles miluju a cítím potřebu tu být a stále objevovat nové a nové věci.

V klubu Neone jsi přislíbil zahrát live set. Jak bys nás na něj co nejlépe navnadil?

Hodně mě teď baví Ableton Push a do toho sázím bicí a synťáky. Je to fakt skvělý nástroj! K tomu ještě používám Allen & Heath Xone K2 pro efekty a klipy. A kromě toho jsem přemýšlel o tom, že vezmu s sebou nějaké nové věci. :)

Díky moc a uvidíme se v Praze!

Já taky děkuju a budu se moc těšit.

Americký producent Groundislava se historicky poprvé představí v České republice a to v sobotu 29. března v rámi série warm-upů k již 5. ročníku festivalu Lunchmeat v klubu Neone.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016