ROZHOVOR

 

Daniel Stefanik: "Techno je nedílnou součástí mé tvorby."

Pátek 11. dubna a s ním i dlouho připravovaná párty PUSH! v pražském klubu Storm, se nezadržitelně blíží. Poslední rozhovor, který vám v rámci připravovaného eventu přinášíme je s hlavním hostem večera - Danielem Stefanikem. Kromě rozhovoru, ve kterém se Daniel rozpovídal o jeho vzpomínkách na jeho poslední návštěvu České republiky, či přípravách na nové album, namixoval pro své fanoušky speciální PUSH! Podcast, který je určitě skvělým tahákem, proč tuto akci navštívit.

 

 

Hraní na PUSH! party nebude tvou první návštěvou České republiky, nicméně do Prahy zavítáš prvně. Jak vzpomínáš na Shotgun festival, kde jsi hrál pár let zpátky?

Ano, na Shotgunu jsem se objevil v roce 2008, to už je docela doba. Vzpomínám, že tam jel drum&bass poměrně ve velkém. Potkal jsem zde jednoho chlapíka z “Olga + Jozef”. Vlastně by nebylo špatné si na Shotgunu znovu záhrát. Pokud bych dostal pozvání ;-)

 

Od tvého posledního vystoupení v Subclubu v Bratislavě jsi vypustil do světa hodně tracků a remixů. Vypadá to, že máš velmi napilno. Na čem momentálně pracuješ?

V současné době se věnuji novému albu. Tentokrát se zaměřuji na techno, které je mou nedílnou součástí, mou muzikantskou minulostí. Chci ho v sobě znovu vzkřísit.

 

Preferuješ při práci ve studiu hardwarové či softwarové nástroje? Jaké používáš tajné zbraně?

Používám obojí. Na začátku vytváření skladby nahrávám nápady pomocí hardwarových nástrojů. Vlastně jsou to takové malé jam sessions, kde zkouším, jak věci znějí. Později přichází na řadu software, kdy dolaďuji jemné nuance zvuků. Jako tajné zbraňe používám svůj modularní syntetizátor nebo Max/MSP, které mají nekonečné zvukové možnosti.

 

Kromě vlastní hudební produkce jsi spolupracoval na několika projektech. Který z nich se ti nejvíce zaryl pod kůži?

V současnosti spolupracuji na společném projektu s producentem, který pochází rovněž z Lipska, Stefanem Demuthem alias Juno6. Pro mě je to zatím nejlepší kolaborace. Se Stefanem jsme superkompatibilní a zároveň inspirací jeden pro druhého. Skoro každá studio session přinesla dobré výsledky. Za tu dobu jsme mohli vydat klidně tři alba v řadě.

 

 

Co říkáš na současnou generaci MIDI controller DJs, kteří mají díky Internetu velice snadný přístup ke kvantům hudby?

Samozřejmě, že je v současnosti jednodušší skládat, díky dostupnosti úžasného softwaru. Nicméně nakonec stejně záleží jen na kreativním nápadu a schopnostech přetvořit ho ve skladbu. Toto dělá skladbu dobrou nebo špatnou, zapamatovatelnou či nikoli.

 

Musí být vysilující cestovat kolem zeměkoule. Jak Daniel Stefanik relaxuje?

Čas strávený s rodinou je pro mě nejlepším relaxem. Hrát si s dcerou, přečíst dobrou knihu či dlouhá procházka se psem mě nabijí nejvíc a dodává mi to klid. Jsem také trochu fotbalový maniak, ať už jako hráč či divák.

 

Pokud se nepletu, vlastníš část obchodu s deskami Kann records. Pozoruješ za posledních pár let změny v prodejích vinylů?

Ten obchod ve skutečnosti patří Alexi Neuschulzovi alias Sevensol, který je rovněž spoluvlastníkem stejnojmenného labelu Kann (společně s Map.ache a Bender). Já desky  pouze kupuji a sbírám. Po pravdě mnohem víc, než dříve. Nicméně pro mě je důležitý jistý nerd faktor vinylů a jakási věčnost tohoto média. Proto je sbírám.

 

V březnu 2014 se ptal Yacube

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016