ROZHOVOR

 

Schwa, Fatty M a Lumiere v rozhovoru o warehouse party Kom!ks

Tak už se nám to blíží... Za pár dní proběhne v prostorách pražské Microny warehouse party & art exhibition Kom!ks, kterou pro vás připravila trojice našich předních djs Schwa, Fatty M a Lumiere. S nimi jsem se v pondělí sešla a pobavili jsme se o tom jak, proč, kde a kdo. Je vidět, že kluci nejsou žádná "béčka" a mají pro vás nachystané opravdu jen to nejlepší. Jestli vás zajímá, na co se můžete těšit, neotálejte a přečtěte si rozhovor s touto rozdivočelou trojkou!

 

 

Skoro až nerozlučná trojka... Schwa, Fatty M a Lumiere. Často jste vidět pohromadě, jak jste se dopracovali až ke společné party?

Fatty M: Lumiere už v Microně hrál na mejdanu Periskop, který se parádně vydařil. Jelikož se nám hodně líbí prostor, shodli jsme se, že bychom tam chtěli udělat vlastní mejdan s nějakým známým jménem, které se u nás ještě neobjevilo. Načež nás všichny tři okamžitě napadlo jedno jméno, které by nám sem pasovalo a sice Catz'n Dogz. Jelikož se vždy snažíme, aby program našich akcí nebyl čistě jenom o hudbě, ale nabídl lidem i něco navíc, zde se ta možnost sama nabízela, v podobě výtvarné výstavy, která bude součástí celé akce. Lumiera napadl název Kom!ks, který byl jednomyslně odsouhlasen.

Lumiere: Postupně se na to začaly nabalovat další věci, které s názvem jednoznečně souvisejí takže nebylo o čem přemýšlet. Využili jsme toho, že známe lidi, kteří v Microně působí a s těmi jsme se začali domlouvat. Samotné spojení Fatty M, Schwa a já bylo jasné hned od první chvíle. Známe se dlouho, velmi často spolu hrajeme a na dost věcí máme podobný názor, což spoustu věcí usnadňuje. Pokud bych to měl shrnout... Všichni tři jsme z toho měli velmi dobrý pocit.

Fatty M: Prostě se to hodí .))

Schwa: A samotný název KOMIKS skvěle zapadá i do konceptu spojení párty s výstavou a výtvarným uměním.

 

 

Proč Microna?

Lumiere: Jak už říkal Fatty M, hrál jsem tam na otevření před rokem a Lukáš Loskot, který dělá akci Periskop, za mnou přišel a říkal mi:" Ty jo, viděl jsi ten prostor? Tam by byla super party!" Takže vlastně první, kdo tento prostor objevil a zorganizoval tam party, byl Lukáš Loskot. Lidem z Microny se to líbilo a chtěli prostor dál využít, takže jsme dostali zelenou a mohl se začít plánovat Kom!ks.

Fatty M: Ten prostor je zkrátka geniální a má tu výhodou, že má několik částí. Ať už spodní část, která se nachází v atomovém krytu, tak samotná galerie Art Salon S je perfektním místem, kde se dá uspořádat velmi zajímavá akce.

Schwa: Také jsme se chtěli vymanit ze zajetých pražských klubů. Microna není klub ale spíše warehouse. To se nám moc líbilo. Je to neokoukané místo, které má svou specifickou atmosféru. Sice dá spoustu práce, tam něco zorganizovat, ale je to vykompenzováno právě tou jedinečností.

 

 

Koho napadlo spojit party s výtvarnou výstavou?

Fatty M: To jsme chtěli hned. Vlastně to tak trochu navazuje na loňské Barandez Vous, kde výtvarné umění zastupovali umělci tvořící graffiti. Lidé tu měli možnost sledovat jejich tvorbu od prvních tahů až po finální vyšperkování jejich díla. Něco obdobného jsme chtěli lidem dopřát i tentokrát. Stále se mluví o tom, že se ten či onen snaží udělat "neobyčejnou" party, ale nakonec z toho vzejde opět čistě hudební záležitost a přesně to se snažíme prolomit. Vidíme v tom možnost oslovit širší skupinu lidí, nejen hudební nadšence a fanoušky.

Lumiere: Vymysleli jsme si party Kom!ks a možnost spojit ji s výstavou, se sama nabízela díky galerii, která je součástí prostor v Microně. Proto jsme oslovili majitele a začali s nimi řešit, zda by něco takového bylo možné. Jim se název party zalíbil a nápad propojit akci s výstavou řešící zajímavou tématiku, ještě víc.

Fatty M: Ještě je důležité zmínit, že již probíhající výstava LUSTR, která se zabývá čistě ilustrací je samostatná záležitost, která není nijak spojena s party či výstavou Kom!ks. Jde o dvě různé akce, které si tím pádem návštěvníci budou mít možnost   vychutnat najednou.

 

Výstava komiksů a jejich ilustrací nesoucí stejný název jako party samotná - Kom!ks, která je přímo propojená s mejdanem, bude prezentovat práce Bereniky Saudkové a komiksového ilustrátora, který si říká Car2n. Proč právě tato dvojice?

Fatty M: Jsou to přátelé, líbil se jim náš nápad a i možnost udělat společnou výstavu uvítali s nadšením. Výstavu si vzal na starosti Car2n, který mimochodem dělal také plakát na tuto akci.

Schwa: Berenika Saudková a Car2n jsou dva mladí malíři a kreslíři, jejichž tvorba vychází nejen z klasického komiksu, ale i lásky ke starým filmům a celkovému duchu doby kolem poloviny 20.století. V jejich tvorbě se promítá zejména vliv "pin-up girls", tedy obrázků spoře oděných žen, které ve své době zdobily zejména pánské skříňky a přídě amerických bombardérů. Co víc dodat? Měl jsem možnost vidět pár prvních výtisků děl, která budou na Komiksu prezentovat a opravdu se máme nač těšit.

 

 

Bonusem ke vstupence na vaši party je volný vstup na vernisáž již zmiňované výstavy Kom!ks, která bude probíhat od šesti hodin v prostoru Art Salonu S. Na samotnou party se začnou lidé přesouvat kdy?

Fatty M: Do spodních prostor, kde proběhne party s Catz'n Dogz, se lidé mohou podívat od desáté hodiny. Aby průběh celého večera plynule navazoval, bude minimálně do jedenácti hodin otevřený Art Salon S, kde se představí IM Cyber, Animal Prince, Pat Hart a Alex Neivel, kteří budou hrát jemnou house music a ta poslouží jako hudební podkres vernisáže.

 

Jak to bude vypadat ve spodním prostoru, kde bude probíhat party s Catz'n Dogz... Máte i sem připravený nějaký další program mimo hudby?

Fatty M: Dole bude především velký mejdan s Catz'n Dogz, kde dále vystoupí Lumiere, Schwa a já. Ani zde však nezapomínáme na další možnost vyžití! Spolupracujeme s comicscentrum.cz, které tu vytvoří chilloutovu zónu, kde se budou promítat nejrůznější zfilmované komiksy např. Sin City. Takže i návštěvník, pro kterého bude středem zájmu vernisáž výstavy a komiksová tématika, si přijde na své.

 

Hlavním hostem party bude dvojice Catz'n Dogz, která se v ČR představí vůbec poprvé. Jak moc bylo náročné je k nám dostat?

Fatty M: To bylo přímo šíleně náročné :D Jenom na bookingu samotném jsme strávili asi měsíc a půl, možná dva měsíce práce. Byla dost obtížná domluva s jejich manažerkou. Jeden týden přišel mail, že to půjde, pak změna, že to nepůjde. Nakonec jsme se ale zdárně domluvili na všech podmínkách a kluci přijedou.

Schwa: Tato velká jmena se často bookují velice složitě, zvlášť když nejde o zajetý klub a nebo známou párty. Manažeři často nemají k novým věcem důvěru. Pomohl ale můj společný kamarád z Polska, který se zná s klukama z Catz n Dogz.

 

 

V poslední době se hodně mluví o vizuální stránce parties. Velmi často se objevují různé formy videomapingů atp. Chystáte i vy něco takového?

Schwa: O vizualizace se postarají kluci z OKO3, kteří patří k naproste špičce v České Republice. Bude se promítat na komiksové bubliny, takže to bude i určitá forma video mapingu. Možná se nám podaří zrealizovat i live kreslení komiksových stripů přímo na akci.

 

Jak moc je v dnešní době náročné sehnat finance na takovou akci?

Lumiere: Zkoušíme to, oslovujeme sponzory a uvidíme, co z toho vznikne do budoucna. Sehnat finance jednoduché není, ale snažíme se sponzorům nabídnout víc než jen klasickou hudební akci, protože to už pro ně v dnešní době není nijak zajímavé.

Schwa: Zatím máme jasno v jednom... Hlavními sponzory akce bude Desperados, Club Mate a Polský Institut v Praze. Pokud budou sponzoři vstřícní, velmi rádi bychom akci dělali pravidelně, čtyřikrát do roka.

 

 

Po otázce financí, mě ještě napadá... Jak budete mít zajištěný servis na barech. Můžeme očekávat zkušené barmany, kteří ctí pořekadlo: "Náš host, náš pán?"

Fatty M: Ani tady jsme nenechali nic náhodě a o plynulý chod barů se po celou noc budou starat ostřílení barmani a barmanky z vyhlášených podniků jako jsou například Ambiente, Aureole, Palfy Palác, Q cafe a Chapeau Rouge.

 

 

S Michalem jste v loňském roce udělali několik akcí s podobným konceptem. Jakou měli akce návštěvnost a následné ohlasy?

Fatty M: Zrovna třeba u akce Barandez Vous bylo podmínkou aby se nejednalo pouze o hudební akci. Nakonec bylo zastupitelstvo městské části Prahy 5 s akcí naprosto spokojeno a celý průběh si pochvalovali. Jediné co mě trochu mrzelo, že u nás se zkrátka neumí tančit přes den. Lidí bylo celou dobu dost, ale rozpařili se až po sedmé večerní, což mi přijde, že je škoda.

Schwa: Jojo, jak říká Milan... lidé se tu stále trochu stydí se roztančit a rozpařit za  denního světla. Ale plánujeme na léto i několik akcí za dne, takže to do lidi budeme cpát tak dlouho dokud se neotrkají, haha. Třeba to tu jednou bude jako v Sydney, kde  některé akce začínají ve 12 a už ve 2 odpoledne je plný parket.

 

Plánujete pokračování Barandez Vous?

Fatty M: Určitě. Vše už se zařizuje, teď momentálně řešíme termín.

Schwa: Jojo, moc se na to těšíme. Také plánujeme loď a jednu vetší akci na moc pěkné střeše. Info zveřejníme během dalších pár týdnu.

 

Ptala se v dubnu 2014 terezi

Foto: archiv

 

 

Informace o párty Kom!ks naleznete zde: http://www.facebook.com/events/819140484767713/

Informace o výstavě Kom!ks naleznete zde: http://www.facebook.com/events/650148661707760/

Informace o výstavě LUSTR naleznete zde: http://www.facebook.com/lustrfestival

Předprodej přes Ticketpro.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016