ROZHOVOR

 

The Glitch Mob: "Aby tvoje hudba zněla dobře, nepotřebuješ velký rozpočet..."

Tříčlenná formace The Glitch Mob před několika týdny vydala v pořadí druhé studiové album nazvané "Love Death Immortality". Při té příležitosti se po dvou letech vrátí do Prahy, na kterou se prý hodně těší! V rozhovoru čtěte třeba i o tom, co se za názvem nové desky skrývá a jaké vybavení při samotné tvorbě hudby vlastně používají...

 

Kluci, díky moc, že jste si na rozhovor našli čas! Doufám, že si užíváte jarní počasí. Jak v poslední době vypadá váš běžný den?

Právě jsme na turné v Kanadě a zítra míříme do Států. Běžně to vypadá tak, že vstaneme, jdeme na zvukovou zkoušku, trochu se porozhlédneme po daném městě, setkáme se s fanoušky, odehrajeme show a pak se přesouváme do dalšího města. Máme to docela dobrodružné. :)

Viděla jsem nějaké fotky z Coachelly, kde jste vystupovali. Jaké to bylo? Zmiňovali jste, že vám to dokonce změnilo život. Jak přesně mám takové vyjádření chápat?

Byla to pro nás jedna z nejlepších show - jednoduše řečeno silný zážitek z vystupování při západu slunce s novou deskou na pódiu Sahara stanu, který je umístěný na poušti. Bylo to opravdu neuvěřitelné!

The Glitch Mob

Nedávno jste vydali nové album nazvané "Love Death Immortality". Jak přesně si mám název alba vykládat a jak dlouho jste na desce pracovali?

Trvalo nám asi 2 roky, než jsme dali dohromady všechny tracky pro tuto desku. Ten název má s sebou přinášet pojem jisté velkoleposti, jejíž význam je silnější než samotný pojem života... Myslím tím zejména jednotlivé příběhy, které nás všechny spojují.

Fajn, zůstaňme ještě u desky... Jaký příběh se za ní tedy skrývá?

Je důležité, aby se upouštělo od samotného obsahu jako takového. Ta vizuální stránka, názvy skladeb a další věci jsou záměrně nejednoznačné, aby si nad nimi každý posluchač mohl udělat vlastní závěr.

Moc se mi líbí video ke skladbě "Can´t Kill Us". Čí je to práce? Chystáte k novému albu ještě nějaké další videoklipy?

To video ke "Can´t Kill Us" dělal Beeple – je to takový šílený vědátor. :) Měli jsme velké štěstí, že jsme mohli spolupracovat s někým, kdo nás tak inspiruje. A právě jsme zveřejnili další nové video ke skladbě "Becoming Harmonius", a to je od Susi Sie.

I pódium na vašem turné vypadá velkolepě... Kdo ho pro vás navrhoval a  potřebujete k němu nějaké speciální vybavení?

Naším stage designérem je Martin Phillips a programování všech těch vizuálních jednotlivostí má na starosti Matt Davis. Je tam spousta přístrojů a softwaru, které je třeba ovládat...

Pokud to není tajemstvím, mohli byste prozradit, co přesně používáte při tvorbě tracků? Sledujete nějak vývoj technologií na hudebním poli? Co vás v posledních několika letech třeba inspirovalo?

Používáme docela jednoduché vybavení – pracujeme hlavně s Abletonem, Universal Audiem a iZotopem, vším možným od Native Instruments a zároveň tóny dalších pluginů, které jsme léta sbírali...

The Glitch Mob

Používali jste při práci na novém albu i nějaké živé nástroje?

Není jich tam moc, ale nějaké ano. Občas můžeš slyšet kytaru, třeba ve skladbě "Can´t Kill Us".

Jakou radu byste dali novým producentům, kteří se snaží přijít na to, jak se za nízkého rozpočtu postarat o kvalitní zvuk svých skladeb?

Dneska k tomu, aby tvoje hudba zněla dobře, nepotřebuješ velký rozpočet. Spíš je nutné věnovat tomu čas, obzvlášť potom jednotlivým detailům skladby.

Co na vaši hudbu říkají rodiče? Podporují vás v tom, co děláte?

Naše rodina ji zbožňuje. Chodí na naše koncerty a dokonce tancuje v publiku! :)

The Glitch Mob

Obvykle jsou temnější odnože hudby spojeny také s adekvátním stylem oblékání. Je pro vás zevnějšek důležitý? Které značky jsou vaše oblíbené?

Máme kamaráda, jenž si říká Twisted Lamb, a ten nám s módou na turné pomáhá. Oblečení, ve kterém jsme vystupovali s Majesty Black, nám zase udělal Ashton Michael, který je mimo jiné také naším kamarádem. Dáváme jednoduše přednost spolupráci s přáteli.

Stíháte třeba ještě na šňůře pracovat na nové hudbě?

Někdy jo, takhle jsme častokrát skládali dřív... Ale všechno závisí na tom, jak náročné to dané turné je.

Máte nějaké plány na léto?

Jsme non-stop na šňůře!

The Glitch Mob

To znamená, že teď hodně cestujete a máte tak možnost navštívit hodně míst... Když přijedete do nějakého města, kam jdete jako prví?

Pro nás je důležité prozkoumat město skrze jeho typickou kuchyni, takže se vždycky lidí ptáme, kam je nejlepší zajít na jídlo.

Máte z poslední návštěvy Prahy nějaké hezké zážitky?

Jasně - Praha je jedno z nejhezčích měst na světě! Má takový krásně temný, historický, skoro až upírský nádech. :)

Teď už vám chci jen popřát, ať si to v Praze zase užijete a moc se na vás těším!

Díky, i my se k vám do Prahy moc těšíme!


Ptala se mamba v květnu 2014.

Překlad abayo

foto: archiv

Americká formace The Glitch Mob se znovu představí v České republice a to v pondělí 26. května v klubu Roxy!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016