ROZHOVOR

 

Total Science: "Pečujte o svou lásku k hudbě!"

Drum and bass duo Total Science se na scéně pohybuje už řadu let. Dá se říct, že jejich hudba nebyla nikdy mainstreamová, vždy spíše zasáhla elitu vybraných lidí, kteří ji postupně šířili dál a dál. Do Prahy bohužel často nejezdí, proto je každé jejich vystoupení u nás tak dlouho očekávanou událostí - asi tak jako svátek práce. Doražte dnes do klubu Roxy na narozeninovou oslavu Shadowboxu a zavzpomínejte si na staré pecky, které tuto početnou crew doprovázejí již 15 let!

 

Vím, že toho máte v poslední době hodně, a proto si cením toho, že jste si udělali na nás čas...

Ahoj, máme se teď docela dobře...

Nedá mi to nezeptat se, na čem teď pracujete? Trávíte veškerý čas ve studiu, nebo se najde nějaká volná skulinka ve vašem časovém harmonogramu?

V poslední době se hodně věnujeme remixům pro labely, jako jsou Spearhead, Warm Communications a Mac 2. A také finišujeme poslední úpravy nových tracků pro Digital and Spirit. Stihli jsme spolupracovat i s takovými lidmi, jako jsou Riya, Friction, Nymfo a s dalšími zajímavými producenty. Ale samozřejmě nezapomínáme ani na naše věci, Total Science se musí stále ubírat vpřed... Tipoval bych to na 10 hodin čisté práce ve studiu každý den, což není málo. Jason je podle mě online skoro 24 hodin denně, protože dodělává poslední úpravy na nedokončených projektech.

Total Science

Možná je to často pokládaná otázka, ale opravdu by mě zajímalo, jak jste se dostali k hudební produkci... A proč zrovna drum and bass?

Oba dva jsme vždy měli slabost pro elektronickou a hip-hopovou muziku. Díky tomu jsme se ve skutečnosti i potkali. Jason si pořídil několik mašinek a SH-101, na kterých s dalšími dvěma kamarády zkoušeli dělat experimenty, až se jim povedlo nahrát demo. Na začátku 90. let jsme úplně propadli stylům rave a hardcore a hráli jsme je na všech možných malých večírcích. Opravdu na to rád vzpomínám! Postupně jsme se dostali k drum and bassu - byl to naprosto přirozený jev. Od úplného začátku jsme měli jasno, že nás ta elektronická scéna úplně pohltí...

Dobře, jaká je potom vaše nejoblíbenější deska? Myslím tím vaši produkci...

Paul: Track "Tight Fit" je jeden z mých oblíbených... Líbí se mi každý moment této skladby – od beatů až po basu. Až bych řekl, že je to naprosto dokonalý track! :)

Jason: "Jungle Jungle" pro mne hodně znamená... Především mi připomíná ty úžasné chvíle, které jsem při vzniku tohoto tracku prožíval.

Jinak má pro Total Science každý track svou určitou osobitost, všechny pro nás hodně znamenají a ty momenty jako podepsání smlouvy s Metalheadz jsou v tom hodně zohledněny. Kdybychom ale měli hovořit o nynějším TOP tracku, určitě by to byl "Champion Sound".

Vyšly vám nějaké nové věci na LP "Back To Basics". Řekněte nám o tom něco, prosím...

Spolupracovali jsme se S.P.Y. a vznikly z toho tracky "Cold Harsh Air", kde kromě nás hostuje i Grimm a "Dark Shadows", kde asistoval i Rene LaVice. Oba dva jsou naprosto odlišné. Ten první působí tak trochu "zvrhle" a druhý zní poměrně líbezně. Spolupráce se S.P.Y. je vždycky skvělá - známe se už několik let a doufáme, že ještě několik let spolu pracovat vydržíme! :)

Když už mluvíš o té budoucnosti, jaké vůbec máte plány?

Máme jako vždy spoustu plánů o kterých ještě nemůžu veřejně hovořit. Plánujeme ale další album, které by odhadem mohlo vyjít tak zhruba za rok, rok a půl... Tou dobou budeme zavřeni ve studiu a tvrdě na něm makat. Už máme nějaké nápady a posbírané věci, které nám slouží k inspiraci, takže se docela těšíme!

Total Science

Jaké TOP 5 skladby teď hrajete nejčastěji? Zazní třeba i dneska v Roxy?

Je těžké vybrat jenom pět tracků! Ale donutila jsi mě, abych se podíval do mého paklu cédeček a došlo mi, že tu mám spoustu dobré hudby! Tedy samozřejmě jen podle mého názoru. :) Kromě toho, že zahrajeme staré i nové věci od producentů, jako jsou Break, S.P.Y., Ivy Lab, Mako, Villem, Lenzman, Ed:it, Enei, DLR, Random Movement, Voltage, Krakota, Zero T a Beta, něco nového taky od Q Project a samozřejmě i od nás...

Zajímalo by mě, kdo má teď nejlepší hlas, který by se dal ve vašich skladbách využít...

Teď jsme dodělali jednu věc s Riyou, takže tu bych určitě rád zmínil. Taky Grimm, Frank Carter, DRS, Collette Warren, Tali a moc bychom uvítali, kdyby k nám jednou do studia zaskočili staří dobří Jenna G a MC Conrad.

Total Science

Co je vaším největším cílem?

V hudbě se musíme neustále posouvat dál a dívat se dopředu. Děláme vše pro to, abychom nevykrádali sami sebe a dělali opravdovou hudbu, která se neustále vyvíjí a transformuje do různých podob.

Posloucháte něco doma, když se probudíte po náročném hraní, nebo dáváte přednost tichu?

My jsme byli vždycky velcí fandové hip-hopu, ale nepohrdneme ani parádním technem a ani starými peckami od Jimiho Hendrixe. Zkrátka záleží na tom, jakou máme náladu...

A jen tak mimochodem, když je nálada trochu ovlivněna kocovinou, máte nějaký tip jak na ni? :)

No... Radíme vám buď si otevřít další láhev piva, nebo vůbec nepít. :)

Total Science + Riya
Co byste za sebe popřáli klukům ze Shadowbox crew k jejich 15. narozeninám?

Ty kráso, 15 let? To už je fakt dlouhá doba! Díky vám a lidem jako jste vy máme my důvod, proč každé ráno vstát a jít do studia. Bez vás by to vůbec nebylo možné - ta vášeň pro hudbu je neuvěřitelný pohon pro všechny producenty. Zůstaňte naživu ještě hodně dlouho a pečujte o svou lásku k hudbě!

Díky moc a těším se na vás v Praze!

Ptala se mamba v květnu 2014.

foto: archiv

Britské duo Total Science se představí 16. května v klubu Roxy na oslavě 15. narozenin portálu Shadowbox!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016