ROZHOVOR

 

Josh Wink: "Nakrmím dav svou energií!"

Majitel vyhlášené značky Ovum a DJ, který od poloviny devadesátých let platí za celosvětovou ikonu elektronické hudby, dorazí na brněnskou klubovou noc Elektra, aby odpálil bujaré oslavy jejího desetiletého výročí. Jakým způsobem hrává v klubech, co říká na EDM nebo co má podle něj umět skutečný DJ? To se dozvíte v rozhovoru, který s Joshem Winkem vedl Peter Pea.

 

Ahoj Joshi, co je nového u značky Ovum? Můžeme čekat něco jako nové "Balls"?

Ahoj, všechno jde skvěle! Ano, již brzy vyjde nový Wink - v návaznosti na "Balls" půjde ven začátkem října. Track se jmenuje "Talking to you" a je to acidová šílenost!

 

 

Tvoje dosavadní úspěchy bychom mohli probírat asi hodiny, ale kde vidíš sám sebe za další rok či dva? Jaké jsou tvé plány do budoucna na hudebním poli?

Zdá se mi, že podobné otázky na moji osobu jsou u novinářů v kurzu. "Kde se vidíš za 5 let" - tohle slýchám už od poloviny 90. let :). A tak odpovídám skoro pořád to samé: "Jako DJ budu cestovat po světě, jako umělec/producent budu dělat hudbu a dál povedu značku Ovum." Nicméně, teď bych už spíš raději méně cestoval a naopak chci více zůstávat doma a věnovat se skládání hudby. Vím, že je to těžké, protože undergroundovou elektronickou muzikou nelze vydělávat opravdu velké peníze. Musíte být pořád na cestách a zároveň to zkoušet vybalancovat tvorbou nových tracků.

 

Jak bys popsal svůj styl nebo perspektivu při hraní na klubové noci? Jakým způsobem používáš flow, napětí, momenty překvapení, atd?

Rád tohle všechno jednoduše mixuju dohromady. Co opravdu miluju, je prolínání zvuků a stylů všech možných variací houseu a techna. Pravidlem zůstává, že nemám žádná pravidla nebo šablony. Prostě se snažím být spontánní a krmit dav energií.

 

V jednom rozhovoru jsi řekl: "Festivaly a kluby po celém světě jsou vlastně stejné." Mohl bys to, prosím, vysvětlit lidem, kteří nikdy nebyli na párty v zahraničí? Je to v atmosféře, způsobu tance, nebo v něčem jiném?

Nejsem si úplně jistý kontextem mé odpovědi, kterou jsi citoval. Každopádně kultura elektronické hudby je skutečně podobná po celém světě. Nesporně třeba v tom, že lidé si jdou vychutnat hudbu samotnou bez ohledu na znalost jazyka země, ve které se právě nacházejí.

 

Už několik let jsme svědky "DJ boomu". Mnoho lidí se dnes snaží uspět jako DJ nebo producent a každý na to jde trochu jinak. Jaké dovednosti a schopnosti by měl podle tvého názoru prokazovat "skutečný DJ"?

Je sporné, co vlastně znamená "skutečný DJ". A je to vlastně dost velké téma, na které odpovím třeba jindy... Ale zpět k tvé otázce: Chcete-li být v kapele, pak potřebujete určité zkušenosti a také talent ke hře na hudební nástroj či umět zpívat. No a DJs mají nyní programy a udělátka, které jim nedostatek dovedností nahrazují. Vím, že jen tohle nestačí. Nicméně ke hře na bicí nebo na saxofon neexistují žádné programy, které by vám s tím pomohly, to se musí vydřít. DJ podle mého názoru musí mít přehled o historii a musí hudbu znát. To ho odliší od zbytku ostatních. S těmito znalostmi pak přichází schopnost vyprávět příběh a vytvořit set. Ať už má trvat hodinu nebo třeba 8 hodin.

 

 

Snažíš se držet krok se současnými mutacemi taneční hudby? Co pro tebe znamená "EDM"?

Snažím se mít přehled o většině současné hudby. Ale v poslední době je to stále těžší a těžší, protože mám tolik věcí na práci: řídit svůj label, produkovat, cestovat, hrát, být otcem, partnerem, platit složenky, prát prádlo a tak dále :). Je opravdu těžké být pořád nad tím vším, ale snažím se. EDM se stalo mainstreamovou definicí, která popisuje styl hudby, jenž je více přístupný masám. Každopádně zas tak moc o tom nevím, proto asi nejsem ta nejlepší osoba, která by to měla komentovat.

 

Existuje nějaké místo na světě, které pro tebe vyzařuje zvláštní energii? Je Philadelphia místem, kterému říkáš domov nebo máš takových míst víc?

Ten pocit, když se vracím z cest do Philadelphie ke své rodině, tu pořád je! Stále si užívám zdejší život a to, že sem patřím. Zároveň si opravdu vychutnávám, když můžu strávit několik měsíců v létě na Ibize s rodinou - ale v horách, daleko od toho všeho hluku a shonu. Právě tady nacházím speciální energii ostrova, kterou můžu vstřebávat a to mě opravdu baví!

 

Nový počin “Josh Wink - Talking To You” vychází na labelu Ovum 29. září 2014.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016