ROZHOVOR

 

SLG: Oblíbené mašinky jsou mé vintage analogové poklady.

V sobotu 17. ledna se v pražském klubu Cross odehraje první díl nové party ANA.LOCK. Headlinery jsou dva poláci, o kterých je posledních pár let opravdu hodně slyšet i za hranicemi Polska – Kuba Sojka a SLG. Lukasz Seliga aka SLG, který spolupracuje s producenty jako Axel Boman z Pampa records, nám poskytl exklusivní rozhovor. Dočtete se o jeho nové live show a vztahu s hvězdnými Catz n Dogz.

 

 

Ahoj Lukáši, jak to jde? Začněme zrozením SLG. Můžeš nám v několika větách představit sebe a svůj projekt a říct nám, jak to všechno začalo?

Díky, mám se dobře. Jmenuju se Lukáš Seliga a v současné době bydlím ve Varšavě, ale jsem z Lodze. Hudbu dělám už několik let. Začínal jsem hrou na kytaru, ale pak jsem se začal zajímat o elektroniku (i když na jednom treku z mého nadcházejícího alba hraju na basovou kytaru:). Projekt SLG začal někdy kolem roku 2003-2004 a svůj první trek jsem vydal v roce 2005.

 

Co vlastně znamená SLG?

Je to dost jednoduché - jsou to písmena mého příjmení bez samohlásek.

 

Jak vypadá tvůj všední den? živíš se hudbou, nebo děláš ještě něco jiného?

Mám štěstí v tom, že mě živí hudba a nemám žádnou "normální" práci. Kromě SLG ale dělám i komerční věci, jako třeba hudbu pro televizi nebo reklamu. Můj všední den začíná dost brzo - vstávám kolem půl sedmé, posnídám a dám si kafe s přítelkyní... Ranní káva je pro mě ten nejdůležitější rituál :). Studio sdílím s několika dalšími producenty, jako np. The Phantom (půlka projektu Praki), ale já jsem ten, kdo tam chodí ráno, takže se nemusíme dohadovat o časy. Moje studio je v městečku Powisle nedaleko Varšavy. Když je teplo, dojedu tam na kole, v opačném případě to mám kousek vlakem. Po návratu ze studia si většinou uvařím oběd a taky se snažím udržovat v kondici, takže dvakrát týdně běhám nebo posiluju. A o víkendem chodím spát docela brzo. Takže celkem nuda, nemyslíte? :)

 

 

Co tvoje studio? Používáš spíš hardware, nebo software? Máš nějakou oblíbenou mašinku?

Snažím se vyvážit poměr mezi softwarem a hardwarem - používám hlavně hardwarové synťáky a taky různé externí efektory, ale na druhou stranu sekvencuji a dokončuji všechny své treky v Abletonu a taky ho dost používám jako sampler.

Moje oblíbené mašinky jsou mé vintage analogové poklady - syntetizátory Korg Polyxis a Roland SH-09 a můj Roland Space Echo páskový delay/spring reverb. Co se týče nedoceněných nástrojů, miluju svůj hybridní digital/analog Korg DW6000.

 

Na čem v současné době pracuješ a co od tebe můžeme čekat v budoucnu?

Na Step Recordings (sublabel Pets) mi vyjde nové EP “Varsovia Marimba”. Mělo by vyjít na konci ledna/ začátkem února a vyjde jen na vinylu. Chystám taky nějaké remixy, např. kolaborace s polskou jazzovou legendou Michalem Urbaniakem v rámci box setu, který vyjde u příležitosti desátého výročí obchodu s deskami Side One na varšavském labelu S+ Warsaw.

 

Spolupráce s klukama z Pets Recordings (Catz n Dogz) ti tak nějak nastartovalo kariéru, je to tak? V Polsku je teď hodně talentů, kdo jsou tvoji oblíbenci, co se týče labelů a producentů?

No vlastně moje kariéras začala dávno před Pets a na rovinu, moje rané skladby na Trapezu v minulosti nastartovaly moji kariéru, ale od té doby jsem úplně změnil svůj sound a teď už se mi ty desky ani nelíbí. Řekl bych, že teď dělám mnohem lepší a poctivější hudbu.
Co se týče polské scény, je toho teď hodně. Z labelů stojí za pozornost S1 Warsaw, Transatlantyk (ten řídí z Berlína polák Zambon), U Know Me Records (poslední dobou poslouchám jejich Daniel Drumz LP a moc se mi líbí), nebo nový label Macieka Sienkiewicze - Father and Sons records.
Ze zajímavých producentů bych zmínil - Eltron John, Chino, Naphta, Ptaki, The Phantom, Matat Professionals, Selvy, Das Komplex, Daniel Drumz, Kixnare a samozřejmě Kuba Sojka :)

 

 

Baví tě žít v Polsku a být muzikant nebo jsi někdy zvažoval, že by ses odstěhoval někam jinam?

Líbí se mi cestovat po světě, ale baví mě žít v Polsku i přes některé překážky, které tu jsou. O tom, že bych se přestěhoval a žil jinde jsem nikdy nepřemýšlel.

 

Vraťme se k tvému live vystoupení. Hraješ live od začátku, nebo jsi dělal i dje? Proč máš radši live sety?

No, nikdy jsem netvrdil, že mám radši live sety. Hraní live a djing jsou dvě rozdílné věci a miluju obojí. Live sety jsou důležité, protože můžu prezentovat svoji vlastní hudbu a je to kreativnější, ale pouštění treků mě baví a někdy radši hraju jako dj. Taky záleží na tom, kde zrovna hraju. A ano, dělám to od začátku, začínal jsem live setama a djing jsem dělal až později.

https://pro.beatport.com/track/prostokaty-original-mix/4869476

 

Můžeš nám popsat tvůj live set?

Moje výbava je kombinací hardware a software, stejně jako u mě ve studiu. Používám laptop s Ableton Live a MIDI kontolery, ale mám vždycky i analogový synťák, drum mašinu a někdy i nějaké kytarové pedálové efektory. Hraju části svých treků a loopy z Abletonu, ale vždycky mám analogový synťák a taky živě improvizuju na drum machine.
Improvizace je důležitou součástí mého živého setu a čas od času ho měním, takže používám mašinky, které mi umožňují být kreativní a spontánní- Teď používám Arturia Microbrute a moc mě baví, protože se jedná o step sequencer, který mi umožňuje tvořit naživo, takže každý set je jiný. Posledních pár let jsem používal Korg Electribe SX drum machine/sampler, ale prodal jsem ho a nový, meněí a lehčí Electribe Samplert ještě není na trhu, takže prozatím používám software a druhý Novation Launchpad.

 

Budeš hrát v České Republice poprvé?

Vlastně ne - jednou už jsem hrál v Brně, ale bylo to někdy před jedenácti lety a moc se těším na hraní ve vašem krásném městě.

 

Díky a těšíme se na tebe v klubu Cross.

 

 

www.facebook.com/slgmusic?fref=ts

https://soundcloud.com/slg

 

Ptal se Dmitry v lednu 2015

Překládal Klokan

Foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016