ROZHOVOR

 

Funk Effect: "Francouzská scéna je hudebně bohatá..."

Funk Effect je fresh francouzský projekt, který přináší nový vítr mezi ohraná drum&bassová jména. Přísný djský skill, nová produkce a zábavná live performance jsou důvody, které táhnou tuto trojici nahoru. Ocenění Discovery Project na EDC Las Vegas a nominace na Newcomer Of The Year od DNB Areny jsou důkazem toho, že je třeba tyto kluky sledovat.

 

 

Jako Funk Effect fungujete od roku 2012, jste dva DJ’s a jeden MC, pokud se nemýlím. Řekněte jak dlouho se mezi sebou znáte a jak jste se k sobě dostali?

V podstatě od tohoto roku se seskupení trochu změnilo, teď jsme dva DJ’s (Jimmy – DJ Skillz) na scratch a já (Guillaume/Dvice) jako producent. Ale s MC se představujeme jen na speciálních vystoupeních.


Jak dlouho hrajete a co vás vede k tomu hrát D’n’B namísto jiných stylů?

Mixujeme od patnácti a D’n’B byl vždy styl hudby kterému jsme dávali přednost.


Viděl jsem pár videí, kde hrajete přes Serato. Děláte nějaké rozdíli mezi CD přehrávači a gramofony nebo záleží na tom, kde hrajete?

My hrajeme oba na Serato. Jimmy na gramce, protože je několikanásobný francouzský DMC šampión a já rád hraju na gramofonech Technics MK2. Osobně jsem letos přešel na Pioneer CDJ 2000 Nexus, ale vždy přes Serato. Je to jiný druh mixování, ale nedělá nám to problém.

 

 

Byli jste pozvání na Electric Daisy Carnival, kde jste byli vyhlášeni jako objev roku 2013. Jak se vám působilo na tak velkém festivalu? Odvezli jste si otud nějaké zkušenosti?

Přesně tak, byli jsme nominováni na EDC v LA v kategorii “Discovery Project”. Byla to opravdová životní zkušenost, být na takovém neuvěřitelném festivalu laskavě přivítáni. Vše to působilo úžasně... Šílené dekorace, barevnost a masivní pódiové vybavení. Byl to velký rozdíl, když den před tím hraješ ve svém malém městě ve Francii a po patnácti hodinách přistaneš v nejšílenějšim městě v USA. Bylo to impozantní a jeden z našich nejsilnějších zážitků vůbec.


Máte na kontě několik vydaných tracků a nedávno jste vydali “Get Down EP”.

Ano “Get Down EP” bylo naše první EP vydané na labelu Heavy Artillery.Další věci jsme vydávali na labelu Mainframe Rec., který vlastní DJ Disaszt. Náš poslední track s názvem “Devil Dance”, byl vydán na poslední prosincové kompilaci - D’n’B Arena 18 years. A aktuálně pracujeme na nadcházejících včecech včetně remixů.

 

 

Co vás ovliňuje při tvoření nové hudby a kde berete inspiraci?

K tvoření nových tracků, používáme Ableton Live s tamními VSTi pluginy jako každý :) . Posloucháme mnoho druhů hudby (hip hop, electro, dubstep, breakbeat) a všechna tato hudba nás inspiruje v různých vrstvách tvoření.


Zkoušíte tento druh hudbym posouvat někam dál nebo tomu necháváte volný průběh ?

D’n’B je celosvětová hudba, která nám umožňuje setkávat se s rozdílným publikem. Výběr tohoto stylu přišel přirozeně, ale v našich setech můžete narazit i na jíné styly hudby.


Teď se vrátím k vaší rodné zemi. Určitě jste hráli na mnoho místech po Francii. Jak na vás působí místní scéna? Neumírá tam klasický D’n’B nebo je to naopak?

Ano, hrajeme ve nejrůznějších klubech a festivalech po celé Francii. Francouzská scéna je hudebné bohatá, máme mnoho dobrých jmen jako jsou: Dirtyphonics, Bluescreens, Sins, Dilemn, Tha Trickaz, Nivo Zero, The UNIK, Elisa Do Brasil….
DVICE dodává: ….vůbec! Klasika má ve Francii stale své místo. Lidé chtějí slyšet klasiku a ve skutečnosti si myslím, že je to otázka generace.

 

 

Jak se těšítě na české publikum a celkovou návštěvu Prahy? Byl, už tu někdo z vás?

DVICE: Já jsem párkát Prahu navštívil a objevil jsem krásné město s dobrou atmosférou.  Myslím, že můžu být dobrým původcem pro svého kámoše Skillze :) Jsme opravdu nadšení, že můžeme oba přijet do Prahy a vím, že je to skvělé místo pro elektronickou hudbu s velkým D’n’B publikem. Bude to skvělá zkušenost…

 

 

www.youtube.com/user/FunkEffectOfficial

www.soundcloud.com/funk-effect

www.roxy.cz

 

Ptal se v lednu 2015 Miky_rizek

Překlad: Miky_rizek

Foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016