ROZHOVOR

 

Claptone: "Jako dítě jsem poslouchal hodně zvuků přírody..."

Berlínský rodák a tahoun labelu Exploited přinesl do housu osobitý hutný zvuk s precizním citem pro funk a melodii. V roce 2012 zasáhl Beatport a RA jeho hit Cream, rok na to už si zahrál na vice než 200 akcích ve 130 městech. Pozici skvělého producenta si obhájil se songy No Eyes nebo Wrong ale také remixy pro Pet Shop Boys, George Morela nebo aktuálně Metronomy a singl Aquarius. Claptone má prostě vše promyšleno tak, abyste na vystoupení muže s maskou nikdy nezapomněli. Pokud byste pod ni přeci jenom chtěli nahlédnout, čtěte exkluzivní rozhovor, který nám poskytnul těsně před svým vystoupením v Roxy.

 

 

Pojďme začít od úplného začátku. Řekni nám něco o svém dětství a dospívání. Jak se hudba nebo umění obecně dostalo do tvého života?

Jako dítě jsem poslouchal hodně zvuků přírody a světa kolem mě. Tyto zvuky, ač se mnohé zdájí triviální, se v mých myšlenkách spojili v hudbu.

 

Jaké místo, např. kde jste vyrůstal, ovlivnilo tvoji uměleckou stránku osobnosti?

Umění je velmi abstraktní pojem. Nikdy bych nepopisoval svojí práci jako umění. Hudba je pro mě řemeslo. Zpracovám své životní zážitky a promítám je ve zvuky, které pak mohou lidé znovu zachytit a uložit je do své paměti.

 

Když jsem se ptala svých kamarádů, co by je o tobě zajímalo, všichni samozřejmě odpověděli: „Proč maska?“ Je to jak magnet. Pár tvých odpovědí na tohle téma jsem četla, takže vím, že to bereš s humorem.  V Německu je vlastně podobných „legend“ s maskou víc – myslím, že s tím začal Sido, pak Cro. Například Sido ale z anonymity vystoupil a masku sundal. Přemýšlel jsi o tom někdy i ty? Nestalo se ti třeba, jako Croovi,  že by měl někdo potřebuju ti jí ze zvědavosti strhnout?

Tyhle jména mi nic neříkají, ale mám-li se zamyslet, “masky” už na této planetě přebývají velmi dlouhou dobu. Moje maska je součást mě tak dlouho, jak si jen pamatuji. V podstatě všichni nosíme masky. Masky nám umožňují stavět se do určitých rolí a ukazovat skrze ně naše stanoviska, umožňují nám interakci s okolím. V momentě interakce si své masky nejsme vědomi, to je přirozené. Je to hmatatelný popis vnější identity, ale zároveň i identity samotné. Neexistuje žádné “já" za maskou. Neexistuje žádný člověk bez masky.

 

 

 

Muzika, kterou děláš je hodně energická.  Myslím, že v tvém biu je popisovaná jako „šamanské zvuky“. Kde hledáš inspiraci?

Moje inspirace jsou zvuky. Zavřu oči, slyším vítr, slyším kroky lidí, slyším zpěv ptáků. Z toho čerpám inspiraci.

 

Která tvoje skladba nebo remix je pro tebe nejosobnější a proč?

Mým cílem je vždy dosažení co nejosobitější skladby. Každá z mých skladeb vychází z mého světa a určitého bodu v něm. Neřekl bych, že některá z nich je oprávněná být tou neosobitější, protože odráží určitou část mé práce.

 

Za poslední roky jsi hrál na stovky akcích, ve stovkách měst. Je nějaké místo, kde by si si chtěl ještě zahrát? V jakých klubech se ti hrálo nejlépe nebo že by nějaká legendární akce, na kterou rád vzpomínáš?

Každý víkend prožívám v naději, že je to ta nejlepší noc mého života. Jsem rád, že můžu cestovat po světě, přinášet lidem svůj pohled na hudbu a přiblížit ji napříč kontinenty. Je téměř nemožné vyčlenit jednu událost a dát ji na piedestal nad ostatními. Miluji kluby, mám rád všechny festivaly, těším se na léto, ale i na zimu.

 

Mohl bys nám prozradit své plány do nejbližší budoucnosti? Pokud jde o nadcházející vydání věcí, koncerty nebo možné kooperace.

20.2. budeš hrát v pražské Roxy za supportu českých DJ - DJ Lumiera, Fatty M a Eddie Mur. DJ Lumier dokonce přichystal už pro tento večer promo mix https://soundcloud.com/roxy-prague/dj-lumiere-promo-mix-for-claptone-night-at-roxy-prague . Jak se ti líbí? Zjišťuješ si třeba dopředu, kdo ti bude dělat support? Je něco, co by si nám mohl prozradit o svém vystoupení?

Mám rád tajemství a miluji překvapení, takže jsem obvykle velmi otevřený, bez větších předchozích znalostí, celé noci. V Praze budu hrát určitě hodně nezveřejněných tracků a remixů. Je mi jasné, že právě kvůli nim fanoušci na koncert přijdou a je to to první, co chtějí slyšet. Samozdřejmě zazní i “Claptone hity”.

 

Ok, děkuji, že jsi si udělal čas a večer v Roxy na viděnou :)

 

Ptala se v únoru 2015 Sim

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016