ROZHOVOR

 

DJ Sneak: "Jsem gangsterem se svou vlastní hudbou..."

DJ Sneak, "původní house gangster", producent, DJ a majitel hned několika labelů, se s námi rozpovídal o začátcích house music, jak dobře prodával desky, ale také o tom, co tedy vlastně myslí oním "gangsterstvím"... To nejlepší na konec - kromě irského Soydana to bude právě DJ Sneak, kdo nám zahraje na 10. narozeninách Pekelnýho baru v Praze už v sobotu 19. září, což je pro příznivce té opravdové house music asi ta nejlepší zpráva roku na tuzemské klubové scéně! Vždyť naposledy byl u nás skoro před dvaceti lety...

 

Děkuji, že sis udělal čas na náš rozhovor - hodně se tady na Tebe těšíme! Je to tvoje druhá návštěva Prahy, že?

Ano, myslím že jsem byl u vás někdy v druhé půlce devadesátých let (v klubu Radost FX - pozn. aut.). Bylo to jen na skok, ale pamatuji se, že se jednalo o super párty.

Začal jsi jako teenager fascinovaný prvními DJi v Chicagu. Byla to taková láska na první pohled?

Ano, láska na první poslech! Bylo to v roce 1984, kdy jsem se dostal do Chicaga a pořád jsem tam ladil rádio... Zachránilo mi to život, protože jsem neuměl ani slovo anglicky, ale ta hudba tam mě dostala. Později na střední jsem viděl DJe ve skutečnosti a řekl si něco ve smyslu: "Jo, tak přesně tohle musím zkusit!" A zbytek už je daleká historie...

DJ Sneak

Prakticky první klub v Chicagu, kde se hrál house, byl Warehouse s legendami jako Frankie Knuckles, Silk Hurley a dalšími, který se zapsal do historie. Byl jsi u toho? Můžeš zkusit popsat tu atmosféru prvních house party a porovnat to s tím, co máme dnes, tedy 30 let poté?

Kvůli tomu, že jsem byl moc mladý, jsem se do původního klubu Warehouse nedostal, ale zastihl jsem Frankieho (RIP) několikrát na druhé lokaci Warehouse, na Randolph Street. Ten klub byl skvělý s parádní hudbou i atmosférou, hrozně nadčasový na tehdejší hudbu i kluby... Ta první místa v Chicagu, kde se lidi sešli na párty, se nedají s ničím srovnávat. Tehdy jsme to rozjížděli v bytech, ve skladištích i sklepech, bez jakýchkoliv VIP. :)

Vím, že jsi pracoval v obchodě s deskami... Jak ti to pomohlo na tvé DJské cestě?

Pracoval jsem v několika obchodech v Chicagu. Nejdříve v "The Hip House" a pak v "Gramophone Records", kde se mi povedlo udělat si titul v prodeji hudby! :) Pokud jsi za mnou přišel, abych ti prodal nějaké hudební laskominy, odcházel jsi bez peněz, protože jsem se vždycky o DJe uměl náležitě postarat. To byly časy...


Tak to ses tam určitě setkával i třeba s Markem Farinou, Derrickem Carterem a dalšími... Vybírali jste tam desky a pak spolu začali i hrát?

Setkal jsem se tam s tím nejlepším z Chicaga! Obchody s deskami byly něco jako kadeřnictví pro DJe, kde se lidi sešli nejen nakupovat, ale taky navázat nová přátelství, odpočinout si a pokecat o nějakých blbostech...

Takže ses pak od hraní dostal k produkci... Tehdy to bylo dost o hardwaru, takže co jsi používal pro své první tracky?

Je to tak - od míchání jsem chtěl taky něco nápaditého vytvořit. Začátkem devadesátek jsem si osahával různé mašinky a samplery. Udělal jsem hodně chyb a hodně se naučil. Prvních asi 20 tracků jsem složil na Akai S950 a TR 909. Všechno jsem to poskládal v tom Rolandu TR 909 a doteď jsem neviděl nikoho jiného na těch dvou mašinkách dělat něco podobného...

DJ Sneak

Používáš teď počítač? Je to tak nakonec lepší?

Používám Mac G5 a Cubase a taky nějaké další vybavení, když je potřeba. Díky tomu můžu vytvořit přesně to, co chci, bez nějakých triků nebo podivných kouzel.

Během léta jsi obvykle na Ibize... Co tam kromě hraní a pořádání legendárních BBQ podnikáš?

Dělám na své produkci - to mě motivuje. Nejsem žádný "sušenkový" DJ. Dělám to po svém jako původní gangster (OG - Original Gangster - Sneak tím původním gangsterem myslí někoho, kdo je na scéně už dlouho, je "oldschool" a když se jeho umění přes tebe přežene, zůstanou ti na těle jen boxerky a ponožky, pozn. aut.). Svůj čas trávím s rodinou a snažím se vší silou udržet naše značky, labely a všechno ostatní při životě, a aby to bylo i nadále tak skvěle "funky"!


Roky cestuješ po světě... Docela by mě zajímalo, zda se dá nějaký klub nebo akce označit jako to nejlepší místo pro DJe z hlediska hraní?

Nic takového neexistuje... Někdy se poštěstí a podmínky pro hraní jsou perfektní. Většinu času jsi nucený ze sebe dostat to nejlepší. Některé země a města si ale užívám více, než ta ostatní. Jedno z mých nejoblíbenějších měst je Los Angeles a v Evropě je mému srdci hodně blízké Rumunsko. Tam ví, jak si párty řádně užít... :)

Vytvořil jsi značku "I'm a house gangster". O čem to je?

Z prvního nápadu se vyklubal projekt plný svých pádů a návratů, než se z toho stala taková kampaň za můj styl house music. Hlas za opravdovost. Je to teď opravdu skvělá komunita lidí, kam se mi podařilo dostat i mé nejoblíbenější umělce a ty, co smýšlejí podobně. Je to rodina, která se na věci dívá stejně a je bez hranic rozeseta po celém světě. Je to také o tom, abychom se postavili vůči všemu tomu odpadu v hudebním průmyslu a nabídli vlastní názor, jak se to dělat má. Jsem gangsterem se svou vlastní hudbou, tečka. Chcete se přidat? Buďte opravdoví a získejte respekt pro zázemí, které tu vytvořili původní gangsteři...

DJ Sneak

Vlastníš hned několik labelů... Nejznámější je Magnetic, také třeba Oomph, teď vydáváš i na DJ Sneak Classics nebo I'm a house gangster. Jak poznáš, kde který track vydat?

Nejvíc ze všeho je důležité milovat hudbu a ona ti sama řekne, kam chce jít. Moje logika je jednoduchá, přirozená a překvapivě inovativní...

Před časem proběhla na Beatportu i soutěž na zremixování tvé legendární skladby "Funky Rhytm" (mimochodem včetně dvou příspěvků z ČR od Marky P a mé maličkosti). Jak jsi nakonec vybíral vítěze a čekal jsi vůbec takový zájem?

Myslím, že dokonce měla tahle soutěž o remix snad i nejvíce soutěžních příspěvků od té doby, co se tyhle soutěže na Beatportu dělají... Procházel jsem pak stovky remixů, ale ne najednou. Kontroloval jsem to průběžně. Vítěz to udělal fakt pěkně a zasloužil si to. Hledal jsem něco originálního, ne přesně ty samply, co jsem dal k dispozici. Je tam spousta skvělých remixů a i ty, co nevyhrály, později vydám. Nicméně v tuto chvíli už žádné další příspěvky, prosím - už nechci víc! Je to už nadobro ukončený projekt...


Mnoho lidí by si mohlo myslet, že je to fakt těžké být konzistentní víkend za víkendem. Jak to děláš, že jsi pořád do hudby tak zapálený?

Vždycky jsem dělal věci ze správných důvodů a ne proto, že bych chtěl být známý, nebo finančně zajištěný - takové důvody by mě naopak brzdily. Chtěl jsem asi držet tu pochodeň, než přijde další DJ Sneak a přesvědčí mě, že bych toho už měl nechat. :) Ještě jsem takového člověka nepoznal, takže pořád pokračuju v rozšiřování house music po světě. Když budu upřímný, je tu pořád strašně moc herců a prázdných nafoukanců, kteří se chtějí stát slavnými. Jsem tu taky proto, abych vám řekl, že to mám pořád pod palcem. Jestli chcete mít to, co mám já, tak do toho! Jen se připravte, že budete muset fakt dřít, abyste byli jako já. Tak do práce!

Děkuji za rozhovor a na viděnou v Praze na legendárních desátých narozeninách Pekelnýho baru!

Ptal se PIF v září 2015.

foto: archiv

DJ Sneak, legendární americký DJ, producent a majitel hned několika vydavatelství, se představí znovu v České republice a to v sobotu 19. září na oslavě 10. narozenin klubu Pekelnej Bar.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016