ROZHOVOR

 

Marek Sokol: "Opposite je na začiatku, ale robíme to a aj budeme srdcom..."

V létě se v centru Prahy zrodil nový multižánrový hudební klub, který je situovaný do krásných secesních prostor bývalého divadla. Za produkcí a celkovým fungováním klubu stojí Marek Sokol se svým týmem, a snaží se klub dostat do většího povědomí pražského publika. Jak vznikla myšlenka klub otevřít, proč vkládají veškerou energii a čas do tohoto místa, nebo jaké plány s tímto klubem mají, si můžete přečíst v následujícím rozhovoru...

 

Marku, jak vznikla myšlenka udělat v tomhle zajímavém secesním prostoru klub a kdo za ní stojí?

Myšlienka urobit v tomto priestore klub vznikla jeden teplý júlový večer. Kamarát, ktorého poznám od detstva, ma oslovil s tým, či by som im nepomohol s barom, ktorý tam predtým provozovali. Moja odpoved bola kladná s tým, že do 48 hodín vymyslím koncept. A tak to začalo. Pamatám si to, ako by to bolo včera. V pondelok som si urobil v Prahe 5 stretnutí s ludmi, ktorým som predstavil svoj plán. Všetkych 5 stretnutí dopadlo s kladným ohlasom. To bol moj impulz sa do toho pustit naplno. Najtažšie bolo presvedčit team ludí, ktorý v tomto prostore pracovali, že viem, čo robím. Ludia, ktorý tomu neverili, alebo ma naopak brzdili, postupne naš tým opustili. Tak sa 15.6. narodil Opposite.

Marek Sokol

Určitě ses setkal s reakcemi, že otevírat klub na "okurkovou" sezonu přes léto je sebevražda. Jak jste to vše zvládli a co se během léta v klubu odehrálo?

Samozrejme, to boli najčastejšie negatívne reakcie. Doležité ale bolo, že som v každej situácii veril sebe a ludom, ktorý mi pomáhali. Začal vodopád okolností, všetko do seba zapadalo ako puzzle a ja som mal postupom času okolo seba ludí, na ktorých som sa mohol spolahnut a ktorým som veril. Léto bolo samozrejme ťažké, neužil som si ho vobec, ale to som vedel už v okamihu, ked som bol rozhodnutý spustit tento projekt.

Při mé poslední návštěvě jsem si všiml, že klub prochází drobnými úpravami a říkal si, že stávající zvuk je dočasným řešením. To současné je nevyhovující, nebo jaký je důvod plánovaného vylepšení technického vybavení?

Áno, presne tak. Súčasný zvuk je len dočasným riešením. Budeme ho vylepšovat do tej doby, kým to nebude ideálne. Záleží to samozrejme hlavne na peniazoch, to zase neznamená, že to na nich stroskotá. Chce to len trochu času. Variant sa ponúka niekolko a není dňa, aby sme otázku zvuku neriešili s ludmi, ktorý k tomu majú čo povedat, nielen v Prahe, ale aj na Slovensku. Zvuk ide ruku v ruke s dokončením odhlučnenia a urobením novej podlahy. Po dokončení týchto 2 vecí, sa hned vrhneme na otázku dokonaleho zvuku v našom novom klube.

Opposite

Máte už své rezidentní DJs a jejich noci, nebo zatím jen zkoušíte externí promotéry?

Áno, momentálne máme svojich 4 residentných DJov: Biodan, Eva Porating, Valentin Loneanu z Rumunska a Ziggy Flow. Prvý z nich je moj velmi dobrý kamarát, jeho sety milujem, a bol pre mna jasnou volbou čísla 1, Eva mi učarila svojou láskou k hudbe a super hudobným výberom na jednom firemnom mejdane a okamžite som si bol istý, že ked budem potrebovat nežné pohlavie za gramce, volba je jasna. Valentin si svoj residentný post vybojoval svojim prístupom a celkovým supportom nášho klubu, i ked sa poznáme krátko. Ziggy je dušou klubu a hrával tu už predtým, ako sa narodil Opposite. Časom pribudnú další residenti, maximálně ich však budeme mať 7, čiže 3 residentov stále hladáme. Externých promotérov je strašne vela, preto sa snažíme vybrat to najlepšie, čo nám ponúkajú, samozrejme nie vždy sa mi to podarí.

Klubová sezona začíná... Na co se mohou návštěvníci těšit? Plánujete i nějaké zajímavé zahraniční producenty a DJe?

Určite plánujeme zahraničných producentov, ktorý už Prahu dobili, alebo aj tých, ktorý tu nikdy nehráli. Za 2 mesiace sa nám podarilo dotiahnut DJov z New Yorku, Izraela a rozných europských metropol. Budeme samozrejme časom latku zvyšovat. Tiež mám v hledáčku pár mien, ktoré budu mojou osobnou výzvou ich do Oppositu dotiahnut! Napríklad: HVOB, Stereo MCs DJs, Layo & Bushwacka!, Sasha Funke a ďalší...

Opposite
Nejen v Praze, ale i v jiných českých městech se otevírají nové kluby, probíhají warehouse party a každý den je někde program s možností jít si poslechnout DJs nebo kapelu. Jak budete reagovat na tuto situaci a čím se chcete odlišit od jiných konkurenčních klubů?

Samozrejme je mi jasné, že konkurencia v Prahe je obrovská. Odlišit sa od iných klubov sa chcem tým, že sa pokúsime vytvorit pre ludí príjemnú atmosféru, umožníme im pozriet sa na to, ako sa celá akcia pripravuje, kedže máme otvorené každý den od 16:00 a DJs začínajú vačšinou od 22:00. V neposlednom rade máme otvorené každý den a zatvárame kludne až po východe slnka, ked sa ludia bavia a nechce sa im do postele.

Máte před sebou hodně práce a určitě také nějaké vize a plány do budoucna. Necháš nahlédnout čtenáře do křišťálové koule?

Práce je tu každý den ako na kostole... Robíme úpravy za plného provozu, nechystáme sa zavriet ani pri výmene podlahy. Budem rád, ked ludí budeme prekvapovat v dobrom každý den a to, že k nám budú chodit na pivo, alebo na večerné mejdany bude pre nás tá najlepšia odmena a chut pokračovat na našej dlhej ceste. Nechceme súperit zo žiadnym klubom, práve naopak chceme pomoct tým, čo to potrebujú, alebo si pomoct navzájom.

Marek Sokol

Máš něco na srdci, co bys rád vzkázal čtenářům a na co bys je v nejbližší době rád pozval?

Chcel by som odkázat, že Opposite je na začiatku, nikto z nás nemá miliony na účte, ale robíme to a aj budeme srdcom, čo určite každý vycítia. Preto prosím všetkým o podporu, za ktorú sa im odmeníme našim prístupom ku zákazníkom a samozrejme kvalitnou nekomerčnou muzikou po vačšinu dní v roku! Určite máme v plánu zaujímavý silvester pre všetkých, ktorý nás podporovali a podporujú na našej ceste Opposite.

Ptal se Da Moon v září 2015.

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016