ROZHOVOR

 

Francois X: "Každé vystoupení se liší a skrývá spoustu překvapení..."

Velikán francouzské techno scény Francois X si u nás už příští pátek zahraje historicky poprvé v rámci brněnské akce East Division vol. V. Nejenom tento fakt byl důvodem k našemu exkluzivnímu rozhovoru a tak jsme teď o poznání chytřejší, s kým vlastně budeme mít tu čest. Francois ochotně odpověděl na každou naši otázku a ty se točily hlavně kolem labelu Dement3d, jenž získal před časem ocenění u respektovaného portálu Resident Advisor, zajímalo nás také, zda se víc cítí jako DJ, nebo producent, co dělá ve volném čase, jak se seznámil s Marcelem Dettmannem, i co dalšího pro nás v nejbližších dnech chystá. Hezké čtení!

 

Francois, hned na úvod bys nám mohl říci něco o sobě... Jak ses vlastně k elektronické hudbě dostal a co přesně tě tehdy ovlivnilo?

Tahle úžasná muzika mě totálně pohltila v již raném věku a cítil jsem se do tohoto kulturního dění vtažen bez cesty zpět... Ovlivňuje mě naprosto všechno a cítím se jako nějaký katalyzátor emocí, které do své hudby následně vkládám. Tou hlavní esencí je ale má obrovská a neutuchající vášeň právě pro tenhle druh umění!

Francois X

Cítíš se víc jako DJ, nebo producent?

Správná otázka... Začal jsem jen jako DJ a vydrželo mi to opravdu dlouho. Jenže čas plynul a já měl čím dál větší potřebu vytvářet své vlastní věci. Přišlo mi to vlastně jako logický krok. Samozřejmě bych mohl říci, že jako DJ mám mnohem více zkušeností, ale momentálně necítím, že by něco z toho převažovalo. Občas chci cítit to niterné propojení mezi mnou a lidmi tam dole, což je opravdu jedinečný zážitek, jindy bych byl ale nejraději v klubu úplně sám a vydal bych se svou vlastní sobeckou cestou. To je právě ten případ, když prezentuji svou vlastní produkci...

Co nám řekneš k labelu Dement3d? Jak to vlastně všechno začalo?

Dement3d je jednoznačně rodinná záležitost... Jsme jen parta kamarádů, které pojí stejné hudební kořeny, stejné myšlenky a stejná láska k elektronické muzice. Pořád platí to známé heslo "Music Is The Message", jak řekli MFSB... Label jsme odstartovali s mým dlouholetým kamarádem po zhruba pěti až šesti letech pořádání vlastních akcí. Jednoduše jsme cítili, že máme dostatek zkušeností a nadešel ten pravý čas k uvolnění vlastního materiálu mezi lidi. Přišlo nám to jako celkem přirozený krok po takové době ohledávání terénu.

Francois X

Loni v srpnu jste s Dement3d dokonce získali titul "Label měsíce" na Resident Advisor... Co to pro vás znamenalo a kam vás to dále posunulo?

Byla to pro nás samozřejmě velká čest za tu spoustu práce, kterou den co den pro Dement3d děláme, ale abych byl upřímný, ta hudba mluví sama za sebe a nejvíc vděčíme našim fanouškům za to, že ji poslouchají a už o nás ví... V tomto okamžiku je myslím třeba zmínit, co dalšího pro naše fanoušky chystáme. Zde jsou tedy katalogové údaje pro nadcházející měsíce: Francois X & Antigone LP / In Aeternam Vale Album / NEw Hiss EP / Francois X EP. Určitě buďte ve střehu!

Mohl bys nám říci o vašem přátelství s Marcelem Dettmannem? Můžeme v nejbližší době očekávat váš nový společný materiál?

Poprvé jsem Marcela potkal v roce 2007, nebo 2008, když ho spolu s Benem Klockem DJ Deep pozval na jeho první hraní u nás v Paříži... V roce 2011 pro mě udělal první remix a od té doby jsme stále v kontaktu a posíláme si muziku, která nás oba baví. On a DJ Deep jsou stále moji nejoblíbenější DJs. Momentálně má Marcel spoustu mé tvorby a možná chystá něco speciálního. Kdo ví...



Francouzská scéna aktuálně působí hodně zdravým dojmem... Jaký je to pocit, když jsi toho součástí?

Ano, jsme silná rodina a jsem velmi poctěn, že mohu být součástí takového rozmachu...

Jsi také rezidentem vyhlášených akcí Concrete... Jak k této spolupráci došlo?

Stále platí, že dobrý vztah je založen na vzájemné důvěře a stejných myšlenkách a pocitech, takže i proto nám to s týmem Concrete tak dobře funguje... Brice, velkou hvězdu Conrete, jsem poznal tak před dvěma třemi roky a hodně na mě zapůsobil. Pokorný, férový, vtipný týpek, který mě pozval na první techno párty pod hlavičkou Concrete. Jen jsem dohrál, přišel za mnou a zeptal se, zda bych stál o to být rezidentem. Zbytek už si můžeš domyslet... :) Tým Concrete je pro mě jako rodina, což v praxi znamená, že naše přátelství nikdo hned tak nerozbije!




Tady u nás tě prezentujeme jako jednu ze zásadních postav techno scény v Paříži... Co ty sám si myslíš o téhle nálepce?

Rozhodně se na ni necítím... Mnohem raději bych byl představován jako dobrý DJ, který pokaždé svým setem zařídí, abyste na parketu mysleli na úplně jiné věci, než doposud.

Letos v srpnu ses zúčastnil Weather Festivalu. Jaký je to pocit hrát doma pro tak obrovský dav?

Jsem hrdý a šťastný, že jsem mohl být u toho... V Paříži to teď opravdu žije na plný pecky!

Francois X

Jaký klub, případně místo, máš pro hraní ze všech nejraději?

Neupřednostňuju žádné konkrétní místo... Pokaždé záleží na atmosféře, lidech na parketu, sound systemu a konkrétním okamžiku. Každé vystoupení se liší a skrývá spoustu překvapení...

Co přesně víte ve Francii o hudební scéně v České republice?

Abych byl upřímný, nemám vůbec žádné informace... Ale jak jsem řekl před chvilkou, miluju překvapení!

Jedná se o Tvoje první vystoupení v České republice, tak jaká jsou očekávání právě teď?

Slyšel jsem, že jsou u vás ty nejkrásnější ženy... :) Ale vážně - doufám, že i u vás najdu partu těch, co tuhle muziku milují a neskutečně se na ni těší!

Čím se zabýváš kromě DJingu?

Kromě DJingu a práce na vlastní muzice celkem hodně hraju tenis...

Na čem právě teď děláš? Máš rozpracované nějaké další projekty?

V této chvíli mám spoustu hotové muziky, která je připravena k vydání. U Weekend Circuit se brzy objeví můj remix pro projekt P.E.A.R.L., jeden můj track bude na kompilaci Pole Recordings, kterou umíchali Exium, u naší značky Dement3d vyjde album, které jsem připravoval s Jeanson Antoninem alias Antigone, plus nějaké mé vlastní věci pod názvem "New Hiss EP" a u MDR Marcela Dettmanna vyhlížejte také pár novinek...

Ptal se Joao Figueiredo v říjnu 2015.

foto: archiv

Francois X, francouzský DJ, producent a majitel labelu Dement3d, se historicky poprvé představí v České republice a to 23. října na akci East Divison vol. V na Malé Americe v Brně.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016