ROZHOVOR

 

Honza Köhler: "Marusha představuje to dobré, co v klubové scéně zbylo...“

V půlce února se v pardubickém Ideonu uskuteční desáté narozeniny párty Rave Nation. Tím hlavním gratulantem bude legendární německá DJka Marusha, kterou doplní Agent, Ladida a další. Při této příležitosti jsem vyzpovídal hlavního organizátora Honzu Köhlera aka DJe Killera a položil mu spoustu otázek na tělo. Příjemné čtení!

 

Nejprve jedna startovní otázka hned na začátek, tedy jak se pořád daří?

Díky, mám se dobře, pracovně... Začínám být teď dost vytížený organizací akce Rave Nation s Marushou, ale to je vlastně příjemná práce!

Kdo vlastně je Honza Köhler aka Killer a co dělá?

Týpek z Pardubic zabývající se několika aktivitami. Kromě činnosti v oblasti zahraničního obchodu, s čímž souvisí časté cestování po světě, ho samozřejmě baví elektronická muzika. V této souvislosti se dá říct DJ, pořadatel, promotér... Ale moc to neřeším, především je to koníček a zábava. Jinak jsou s mým jménem hlavně spojeny styly acid a rave.

DJ Killer

Jaké máš kromě DJingu koníčky?

Cestování, horolezectví, potápění, americká auta a manželku. :)

Jak dlouho hraješ a jak ses ke hraní dostal?

Hraju 16 let a tak jako většinu pardubických technařů mě ke scéně přitáhl Aleš Bleha se svými akcemi v L-klubu na konci devadesátých let. Naštěstí jsem taky ještě zažil rave a hardcore vlnu, Thunderdome, kompilace Mayday, první tracky od Marushy, Westbama, potom Summer Of Love na závodišti. Od toho už byl jen krůček k prvním gramcům Tesla, vinylům od Merkura a už to jelo... Dělali jsme spoustu free akcí na polích, ve skladech, prostě ten pravý underground, ty krásný začátky a mládí s gramcema. Nádhera! Velkou zásluhu na tom má taky můj starší brácha (Lucas), se kterým hrajeme dodnes.

Přestože většina DJs dneska hraje MP3, ty jsi stále věrný vinylům. Proč? Je to nostalgie?

Hodně lidí říká nostalgie, klasika, oldschool. Částečně asi ano, ale hlavně si myslím, že je to přece standard, který udal elektronické hudbě směr a rozhodně nebyl ničím překonán, naopak! Když všechno jelo z vinylu, kolem toho roku 2001, 2002, playery už existovaly, ale kdo nehrál z gramců, nebyl ani pořádně považován za DJe. Byl občas terčem posměchu, byl to obyčejný pouštěč a většinou to vypovídalo o tom, že jede v diskotéce, neumí s vinylem atd. Najednou se něco stalo a za dalších 10 let většina "vinylistů" přešla k playerům. A mě by zajímalo, zda je opravdu to točení plastovým kolečkem sem a tam a mačkání tlačítek Play/Stop baví... Často říkají, že ne tolik jako s gramcema, ale většina hudby prý přestala vycházet na vinylech. A já bych se zase zeptal... Připadá vám ta současná hudba, kterou pouštíte z těch playerů, kvalitnější a propracovanější než to, co byste sehnali na deskách? A dalo by se diskutovat dál... Prostě myslím, že vzít desku do ruky, položit ji na gramec, dotýkat se jí při hraní, mávat s ní, to je něco úplně jiného, než si někde něco stáhnout a pak to pustit.

Rave Nation

Co posloucháš za hudbu, když zrovna nestojíš za gramcema?

Asi se budeš divit, ale mám moc rád staré dobré ambient / ethno projekty Enigma a Deep Forest, kapelu Syntax a prostě celkově devadesátá léta, třeba KLF nebo Capellu. A taky klasický trance z dob vrcholu Paula Oakenfolda, Paula Van Dyka nebo první sety od Markuse Schulze. Vše se snažím sehnat na deskách. :)

Pocházíš z Pardubic. Jak moc tě ovlivnila tamní scéna, která jeden čas konkurovala té pražské nebo brněnské?

Konkurovala? U nás to všechno začalo! :) Jasně, že ovlivnila moc, v roce 1997 jsem poprvé stál u gramců a mohl obdivovat nepřekonatelnou krásu Technicsů v pardubickém Atomiku. Jinak samozřejmě L-klub a místní párty - ty byly vyhlášené snad po celé republice. Dodnes vzpomínám na akci se Scanem X, kdy dorazilo snad 2.000 lidí a bylo to fakt o zdraví... V souvislosti s Pardubicemi samozřejmě nemůžu nezmínit Aleše Blehu, který to tam rozjel nejen v Lku, ale pak i na závodišti a i když je to dnes trochu rozporuplná postava, pro většinu z nás je to legenda. Jsem moc rád, že jeho poslední hraní v Pardubicích bylo právě na naší párty Rave Nation před pár lety, než odjel z ČR. Snad bude ještě další příležitost...

Aleš Bleha

Už 10 let pořádáš párty Rave Nation. Řekni nám něco o historii této akce...

No jo, hrozně to letí.. Začalo to jako undergroundová akce, Rave Nation jsem založil jakožto odkaz na devadesátkové rave mejdany, takže to byla taková napůl systémová, napůl klubová záležitost, která byla dělaná opravdu srdcem a partou obětavých a nadšených lidí. Akce o vinylech, rovných beatech, ale stylově hodně různorodá - od house music po acid hardcore, od 130 do 200 BPM. A ta koncepce se v podstatě drží dodnes.

Oslava desátých narozenin bude ve velkém stylu. Na začátek února jste si do Pardubic pozvali legendární DJku Marushu. Proč zrovna ji?

Marusha představuje to dobré, co v klubové scéně zbylo. Je to milá paní s otevřeným srdcem, pozitivně naladěná a přitom pořád "rejvuje" a jede jedině z gramců! :) Zasloužila se o rozvoj scény, stála u jejího zrodu, počátků Mayday, Love Parade. A její hudbu máme pořád v srdci, mnoho z nás na ní vyrostlo, kdo by neměl rád její "Somewhere Over The Rainbow"? A právě kvůli odkazu Rave Nation na tuto éru, jsem si už delší dobu pohrával s myšlenkou pozvat do ČR právě největší ženskou rave ikonu, která většinu z nás ovlivnila právě albem "Raveland", což je podle mě nejlepší deska, která kdy ve stylu rave vznikla, a nevypadá to, že by ještě někdy měla být překonána. Pak se najednou objevila na Trancefusion v Praze a tam jsem se definitivně rozhodl, že ji musím po dvou desetiletích dostat do Pardubic, kam ji naposledy přivezl právě Aleš Bleha v roce 1996. Navíc vím, že se na ni nejen v Pardubicích dost vzpomíná a stále je to pojem - v Německu, Holandsku, Švýcarsku nebo i v Polsku je to pořád star první velikosti. A Rave Nation bude mít 10. narozeniny, takže to pak už byla jasná volba...

Marusha

Do února ještě daleko, ale můžeš nám už teď říci, co nás na výstavišti Ideon čeká?

V sobotu 18.2. 2017 se po pěti letech vrátí do Ideonu techno, takže je to po dlouhé době možnost zase zažít trochu větší techno párty přímo v Pardubicích, s dvojnásobnou kapacitou než v Lku. Samozřejmě je hlavním lákadlem set headlinerky Marushy, která slíbila "classic rave set", takže se dočkáme starých dobrých pecek z její i cizí produkce, určitě zazní "Somewhere Over The Rainbow" nebo "It Takes Me Away", ale třeba i něco od Westbama. Dále zahraje česká techno špička a legendy - Ladida, Agent nebo Daho s Gingerem. Všichni uvedení budou hrát čistě z vinylů, playery tam totiž nenajdeš. :) Nebude chybět ani naše parta Rave Nation DJs a zástupce komunity Oldschool Techno Classics, DJ a promotér Klap-in. Kromě hlavního pódia bude v Ideonu i D´n´B Unity stage, kde se spojí dvě největší pardubické D´n´b party: D´n´B Conference a Cartel Sound. Takže se na akci budou podílet prakticky všechny skupiny, které aktuálně nějak fungují na pardubické klubové scéně a stylově si přijdou na chuť snad všichni: od house music přes techno, trance, psytrance, acid, až k žánrům rave, hardcore nebo právě D ´n´B.

Podobné akce téměř vymizely... Čím to podle tebe je?

Já myslím, že ty akce měly velkou krizi v období mezi roky 2007 - 2013. Vše nabíralo divný směr, z akcí se staly velkolepé cirkusy, DJs už nebyli hvězdy kvůli umění DJingu nebo kvalitní produkci, ale nějak nepřirozeně, uměle se dostávali na velká pódia, kde už bohužel pro gramcích nebylo stopy... Hudba zpomalila a začala se podivně zadrhávat. :) Teď mluvím tedy spíš o tom mainstreamu, který měl ale dříve taky slušnou úroveň. Hlavním důvodem je asi konzumní směr, kterým se elektronická hudba vydala, vstoupil do toho silný marketing, stal se z toho byznys se vším všudy a všechno tak nějak na úkor kvality, i lidi začali být pohodlnější... Ale to se nedělo jen u hudby. Naštěstí v posledních letech vidíme, že už to lidi přestává bavit a ty prvky undergroundu se pomalu vrací, včetně vinylu. Opravdu uznávám třeba Svena Vätha, Miss Djax, Chrise Liberatora nebo právě i Marushu, že nikdy neopustili ani vinyl, ani tu srdcovou filosofii elektronické hudby.




Co si myslíš o naší taneční scéně? Někdo tvrdí, že je mrtvá, někdo naopak, že je přesycená. Jak to vidíš ty?


To souvisí s předchozí odpovědí... Myslím, že naše scéna prošla největší krizí před těmi pěti, šesti lety. Já jsem pořád říkal, že je to otázka času, než se to zase vrátí a jsem rád, že se to opravdu stalo. Poslední minimálně dva roky jsme svědky velkého návratu techno parties, vinylu, velkých jmen do ČR - jezdí sem zase legendy jako Jeff Mills, CJ Bolland, Ben Sims, Space DJz nebo Marusha. :) Takže mi přijde, že česká scéna vstala z mrtvých a někdy je snad až trochu přesycená. Jen si říkám, že se to dost točí kolem těch stejných starých jmen, akce pořádají a hrají na nich stejní lidé a nikde nevidím nějakou novou krev, vlnu mladých, kteří to (a gramce) dokáží roztočit stejně poctivě jako ty staré gardy. :) Všechny tedy zvu na Marushu, protože dost možná je to poslední možnost ji na Pardubicku, a možná i v ČR slyšet naživo. Kdo je v srdci "raver", neměl by v únoru v Ideonu chybět!

Děkuju za rozhovor a ať se daří!

Ptal se soda v říjnu 2016.

foto: archiv

10. výročí akce Rave Nation se bude slavit 18. února 2017 v pardubickém centru Ideon, Warm-up Party je naplánována na 2. prosince v pardubickém RC Ponorka.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016