ROZHOVOR

 

Marco Lenzi: "Každý den vychází spousta "shitů"..."

V sobotu 17. prosince bude hlavním hostem vánoční besídky skupiny Oldschool Techno Classics britská DJ legenda - Marco Lenzi. Akce se bude konat v pražském klubu Uhelna na Smíchově a všichni jste srdečně zváni. Na aktuální dění okolo techna i doby dávno minulé jsem se Marca zeptal v krátkém rozhovoru...

 

Jsi jedním z umělců, kteří bez jakýchkoliv pochyb vyvinuli elektronickou taneční hudbu od konce 80. let až po současnost. Jaké jsou Tvé hlavní postřehy, nebo rozdíly v technu a elektronické hudbě 80. let, 90. let a té dnešní?

Za starých časů to bylo více o hardwaru, počítač byl používán jako sequencer. Museli jste jít tvrdou cestou učení se a vydat desku pouze tehdy, pokud jste si byli jisti, že to dobře znělo. Nynější technologie usnadňují hudební produkci a téměř každý se slušným počítačem může být producent. To je dobrá cesta, protože poskytuje jednoduché nástroje talentovaným mladým lidem vyjádřit sebe samé, ale na druhou stranu by chtěl každý být producent nebo DJ, a není zde žádná další "kontrola kvality". Bohužel každý den takto vychází spousta "shitů" a distribuční společnosti se nebrání je vydávat. Dnešní umělci jsou jen dimenzováni na tom, kolik mají lajků na své stránce na Facebooku a nemusí mít žádný talent.

Marco Lenzi

Label Molecular byl tvoje skoro dítě. Jaké to bylo, když jsi založil vlastní label? Spolupracoval jsi s dalšími producenty nebo nahrávacími studii v dobách této značky? A jak to bylo s jinými labely, jako jsou Eukatech, Primate a další?

Zpočátku jsem Molecular založil, protože jsem chtěl vydat svůj vlastní materiál, ale po letech jsem spolupracoval s mnoha umělci a začal se soustředit i na jejich tracky... DJ Bone byl úplně první, kdo měl svou první desku na labelu Molecular, pro Chrise Liebinga to byl jeho první britský label, Inigo Kennedy a jeho první release a mnoho dalších titulů vyšlo právě u Molecular. Vydal jsem více než 50 desek a některé u jiných labelů včetně Missile, Audio, Primate, Eukatech a dalších. Příští rok budu label Molecular znovu rozjíždět, mám už distribuční smlouvu a 4 EP připraveny k distribuci. Sleduj všechno to dění kolem Molecular!

Často jsi vystupoval na mnoha českých open airech a indoor festivalech. Jaké na to máš vzpomínky?

V Čechách jsem si vždy užíval. Mám rád vaši uvolněnou atmosféru. Jezdíval jsem k vám nejčastěji hrát v pozdních 90. a raných letech nového tisíciletí. Hrál jsem na všech významných festivalech a téměř v každém městě, kde se hrálo techno. Lidé se bavili a byli opravdovými milovníky hudby. Musím říci, že nejlepší vzpomínky mám na festival Summer of Love, v té době na jeden z nej festivalů. Byl úžasný a pro mě ten největší zážitek, když jsem hrál za svítání těsně po Surgeonovi a před pódiem bylo 10.000 lidí stále plných energie.

Marco Lenzi

Čeští clubbeři milují tvá působivá vystoupení. Co bude obsahovat tvůj record bag 17.12. v Uhelně ?

Zatím ještě nevím. Stále procházím své staré desky, jak jsme spolu o nich mluvili. Ale můžete očekávat nějaké pecky se silnou basou, půjde to hodně do kloubky a bude to hodně groovy.

Minulý měsíc jsi měl turné po Thajsku. Jaké to bylo? Lidi, párty, počasí...

Vlastně jsem si udělal malou cestu po jihovýchodní Asii. Hrál jsem v Malajsii, Thajsku, Vietnamu a v Kambodži. Lidi tam jsou skvělí, chtějí se hodně bavit. Byla tam směs Asiatů a "expatů", kteří přijíždí na tyto, dá se říci, undergroundové párty. Mělo to opravdu úžasnou atmosféru, hrál jsem to, co jsem chtěl, bez jakýchkoliv omezení... Dav byl velmi otevřený a já tam byl pro něj. Jednalo se o perfektní kombinaci: tedy skvělé místo, publikum a DJs, kteří se všichni schází na jednom místě!




Pokud by sis mohl ještě jednou v životě vybrat, chtěl bys být politikem, vědcem, nebo stále Marco Lenzim?


Budu i nadále Marco Lenzi.

Co je tvé číslo jedna? České pivo, české holky, nebo něco jiného?

Nepiju pivo, piju jen whisky a když hraji, tak musí být i holky. ;)



Jak se cítí Marco Lenzi v roli táty?

Jsem tátou 2 krásných holek a je to ta nejlepší věc, která mě kdy potkala. Užívám si každou vteřinu, kterou s nimi trávím. Mou oblíbenou částí v roli otce je sledování, jak mé dcery rostou a učí se. Jsem rád svědkem všech jejich nových pokroků a objevů... Daly mi jiný význam v životě. Nyní jsou mým číslem jedna!

Děkuji za rozhovor a uvidíme se v Praze!


Ptal se Bohouš K. v prosinci 2016.

foto: archiv

Britský DJ a producent Marco Lenzi se znovu představí v České republice a to 17. prosince na akci Oldschool Techno Classics v klubu Uhelna.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016