ROZHOVOR

 

Philip TBC: "Přijde mi to dnes všechno přetechnizovaný..."

To, že je Philip TBC vášnivým cestovatelem, který rád objevuje nejrůznější turisticky mnohdy neprobádaná místa, není nic neznámého. Před dvěma lety uskutečnil projekt Indian Beatology, během něhož cestoval po Indii a nahrával si nejrůznější samply, jež následně zakomponoval do své hudební tvorby. My jsme se s Filipem sešli v kavárně klubu Cross, abychom společně probrali jeho aktuální projekt s názvem Morocco Minimal. Během něho navštívil Maroko, kde si stejně jako v Indii nahrával nejrůznější místní zvuky. Více už se dozvíte v následujícím rozhovoru...

 

Filipe, sešli jsme se tady v Crossu u rozhovoru pro náš web, a všiml jsem si, že poslední rozhovor ohledně tvého projektu Indian Beatology jsme realizovali u tebe ve studiu před dvěma lety. Pověz mi tedy, jak se ti vede a co nového se u tebe za tu dobu událo...

To už to jsou fakt dva roky, jo?! Událo se toho spoustu, ale nejzásadnější událostí bylo narození syna. To ovlivnilo veškeré dění kolem mě... Jinak jsem teď vypustil projekt Morocco Minimal, připravuju nové EPčko jako Philip TBC, chystám taky album jako Filip Foreigner a uvidíme, jak to bude dál... EP už mám téměř hotové a Filip Foreigner album je tak ze sedmdesáti procent "ready".

Philip TBC

Už jsi částečně nakousl projekt Morocco Minimal, kvůli kterému jsme se tady sešli. Jak tě to vlastně celé napadlo odjet do Maroka a sbírat tam samply pro svou tvorbu, podobně jako u projektu Indian Beatology?

Maroko vzniklo oproti Indii hrozně narychlo... Původně to měla být klasická dovolená, taková pánská jízda s kámošema. Asi dva dny před odletem jsem se v noci vzbudil a říkám si: "no tak si s sebou vezmu aspoň rekordér a nahraju si tam nějaký zvuky, když už tam budu." Druhý den mě napadlo udělat takový mini projekt, něco ve smyslu jako bylo Indian Beatology, jen o dost menší. Vymyslel jsem, že to udělám hrozně minimalistický, jenom s ručním rekordérem, telefonem a GoPro kamerou na videa.

Jak na místě reagovali místní lidé, když jsi dorazil například někam do vesnice a začal nahrávat zvuky?

V tomto ohledu jsem slušně vychovanej, takže vždycky, když si chci někoho nahrát, tak se zeptám, zda je to možný a jestli jim to nevadí... Na zvuky ulice se samozřejmě nikoho neptám, a když si tedy nahraju třeba vrzající rezavou pumpu, je to asi každýmu fuk... Ale co se týče reakcí těch lidí, tak oni jsou tam všichni fakt hrozně přátelský, a tak se spíš zajímali o to, co že to tam vůbec dělám. Takže když jim to člověk vysvětlil, tak to všechny zajímalo, což bylo super!




Jak už bylo řečeno, ty jsi něco podobného uskutečnil již v minulosti u projektu Indian Beatology, kdy jsi vyrazil do Indie a sbíral samply pro svou tvorbu. V čem se Maroko lišilo oproti Indii?

Bylo jiné vlastně jen v tom minimalu. Řekl jsem si, že to kompletně udělám celý sám od sbírání zvuků, přes produkci, stejně tak i video jsem si točil sám. Občas mi tedy kámoši jen podrželi kameru nebo telefon, a pak jsem to stříhal u mě ve studiu. Nejlepší pro mě bylo, že jsem mohl zasahovat do úplných detailů, a to jak do muziky, tak i do videa. Takže jsem stříhal video, do toho produkoval jednotlivé tracky a celé to vlastně přizpůsoboval navzájem. Do Indie jsme tenkrát vezli hromadu techniky, spoustu mikrofonů, zvukovky, počítač, kluci kamery a několik foťáků, a teď jsme neměli s sebou nic...

Když jsme se před dvěma lety bavili o Indii, říkal jsi, že jste tam měli kvůli podnebí různé technické komplikace. Vyskytlo se něco podobného i v Maroku?

Vzhledem k tomu, že jsme s sebou tentokrát nevezli žádnou techniku, tak se kupodivu komplikace vyskytly... Odešel mi kabel k telefonu, takže v jednu chvíli v horách na treku jsem měl více méně vybitej telefon. Každou chvílí jsem čekal, kdy k tomu dojde a u každého videa si říkal: "jo, tak to už je asi poslední..." A co se nestalo? On se celý den nevybil... :) Takže to vlastně dopadlo dobře a byl to asi jedinej technickej zádrhel celýho Maroka. V Indii to bylo o dost horší...

Philip TBC

Hodláš v budoucnu s tímto konceptem v Maroku ještě pokračovat?

Uvidíme, já bych moc rád v téhle sérii cestování po různých zemích a sbírání místních zvuků pokračoval, ale mám teď v jednání ještě jeden projekt, o kterém zatím nebudu mluvit, jelikož ještě nic není pevně dané. Letos už nic takového nechystám, ale po novém roce se bude určitě něco dít. Teď se chci zaměřit na dodělání alba a EPčka, aby bylo všechno hotové...

Když se vrátíme do Maroka, jaká místa jsi navštívil? Máš třeba nějaké doporučení, kam se v Maroku určitě podívat?

Já už jsem byl v Maroku několikrát před tímhle výletem, a co se týče doporučení nějakých míst, tak asi záleží na tom, co má kdo rád... Je to v podstatě stejné jako s Indií, protože i v Maroku máš více méně všechno. Je tam oceán, jsou tam krásný čtyři a půl tisíce metrů vysoký hory, kam můžeš vyrazit. Je tam několik pohoří, přičemž každé se trošku liší, a hlavně je tam obrovská poušť. Takže jelikož jsem velkej milovník hor, tak v Maroku bych doporučil hlavně výlet do pouště. Trek do pouště je totiž zážitek sám o sobě! Když odejdeš na sedm dní s průvodcem, tak je to hodně zajímavý, protože je tam mnohem větší klid a ticho než v horách. Je to takový hodně meditativní a samozřejmě i náročný kvůli vedru, a překvapivě i kvůli spoustě hmyzu. Celou dobu nás totiž otravovala hejna much... Ale rozhodně v Maroku doporučuju právě poušť!




Měl jsi během toho pobytu možnost poznat nějaké lokální muzikanty?

Vlastně ani moc ne... Za celou dobu, co do Maroka jezdím, jsem byl buď někde v poušti nebo v horách, kde jsi více méně sám s nějakými průvodci a v rámci výletu jsem taky neměl štěstí na nějaké zajímavé místní muzikanty. Asi dvakrát jsme to zkoušeli, ale ten jeden si za to řekl směšný peníze, takže jsme se na to vykašlali, no a ten druhý byl zase úplně na krupici ožralej... Takže z toho nic nebylo, štěstí nám nepřálo, a pokud by pro další výlet byla jedna z variant právě Maroko, udělal bych vše tak velký jako Indian Beatology. Takže s veškerou technikou natočit dokument, strávit tam třeba měsíc a půl, předem kontaktovat nějaké muzikanty a udělat třeba půl na půl skladby s lokálními muzikanty a skladby s nasbíranými samply.

Když jsme se dostali k pokračování tvých hudebních cest, je nějaká země, ve které bys chtěl ještě takový projekt uskutečnit?

To je jednoduchý... Můj velkej sen je Japonsko! Jen si teď momentálně nejsem moc jistej, zda je to uskutečnitelný, ale v budoucnu (třeba v horizontu pěti let) si myslím, že by se to dalo zvládnout. Je to taky docela drahá země a není to jako výlet do Indie, kam si odjedeš na měsíc, a když potřebuješ, tak si to o měsíc prodloužíš, a není to zas až takový problém. Kdežto Japonsko by muselo být naplánovaný podle nějakého harmonogramu každý den, abys zvládl vůbec na tom místě něco udělat. A musím říct, že právě tohle není úplně můj styl... Já mám rád takovou tu tvůrčí svobodu, a když mám na všechno čas. Pravda, že v Indii to taky bylo dost hektický, ale v Indii prostě všechno trvá dlouho a mám pocit, že v Japonsku by to bylo přesně naopak. Ale byla by to zase obrovská výzva a trošku něco jinýho...

Philip TBC

Rozhodně bys tím přičichl k japonskému životnímu stylu a workoholismu...

To máš recht, oni jsou hrozný workoholici, o tom žádná. Já jsem během svých cest po Asii potkal spoustu turistů právě z Japonska a musím říct, že jsou dost uzavření. Oni se s tebou třeba baví, ale že by tě někdo pozval, abys přijel, tak to ne... Ale je fakt, že do Japonska chce každej, takže se jim zas tak moc nedivím. :)

Teď na chvilku odbočíme od cestování... Před rokem jsem dělal rozhovor s Elsou Esmeraldou, se kterou už delší dobu spolupracuješ. Říkala, že máte rozdělané nějaké nové tracky. Jak to s nimi vypadá a kdy se můžeme těšit na další materiál?

Jsem rád, že na to narážíš, protože minimálně jeden track právě s Elsou by měl vyjít na chystaném EPčku, kde kromě ní bude i MC Ixist, kterýho znáš z Indian Beatology a objeví se tam i Lifesize MC, což je zase Angličan žijící tady v Praze. Je to vlastně taková mezinárodní spolupráce... Napadlo mě, že jelikož jsme čtyři různý národnosti, tak by bylo zajímavé udělat klip, kde budou záběry ze zemí, odkud všichni pocházíme, tedy Švédsko, Indie, Anglie a Česká republika. Teď se zrovna vymejšlí, jak to celé provést, ale věřím, že by to mohlo být hodně zajímavý. Jinak, abych se vrátil ke spolupráci s Elsou, tak ta probíhá fantasticky. Pošleš jí track, a za pár dní se ti vrátí vokály, který jsou fakt na špičkový úrovni!




Nelze než souhlasit! A v rámci DJingu chystáš nějaké novinky? Jsi zastánce gramofonů, takže jak hodnotíš stav techniky v klubech?

V rámci DJingu je to pro mě více méně pořád stejné, a to je snažit se být originální a původní a lišit se od ostatních DJs. Ale jsem rád, že narážíš na stav techniky, protože ty gramofony dnes už stojí za prd všude, to je prostě hrozný! A ty to víš sám, když taky z gramců hraješ... Díky tomuhle dost přemýšlím, na jakou jinou platformu přejít, co se týče hraní, protože situace už začíná být celkem neúnosná. Nevím jak tobě, ale mně se třeba poslední půlrok stává, že někam přijedu, a ty gramce prostě nefungujou tak, jak mají. Kolikrát se mi stalo, že jsem musel půlku setu odehrát z jednoho gramofonu, protože ten druhej prostě přestal fungovat. A díky bohu za Serato, že se to přes něj dá odehrát, i když ti ten gramec odejde.

To s tebou naprosto souhlasím. Taky hraju ze Serata, i když se teď částečně vracím zpět k vinylu, ale jak říkáš, už se mi kolikrát stalo, že ty gramce prostě nefungujou. Celkem mě teď zaujala k Seratu věcička Face, u níž už vlastně přes timecode nemusíš ani pokládat přenosku na desku...

To funguje dobře, jen si musíš dávat pozor, abys to měl nabitý. :) Ono to vydrží asi šest hodin, takže set z toho odehraješ v klidu, jen nesmíš zapomenout na nabíjení... Ale vinyl je vinyl, kámo! Já se vždycky bavim, jak všichni řešíme ty svoje technický problémy. U Serata řešíme špatný kabely, nebo že nefunguje přenoska. Týpci u CDJs zase, že se jim nenačítají flashky, nebo nefunguje Recordbox. Zlatej vinyl! Co tam bylo za problém? Maximálně ti odešla jehla na přenosce, jinak to prostě hrálo... Přijde mi to dnes všechno už trošku "přetechnizovaný".




Je to tak! Nám se pomalu naplnil čas, probrali jsme všechno, co jsme probrat chtěli, ale máš ještě nějaký vzkaz na závěr pro naše čtenáře?

Vzhledem k tomu, že to dneska bylo hodně o tom cestování, rád bych čtenářům vzkázal, aby cestovali, pokud mají tu možnost. A aby cestovali daleko, nejlépe na jinej kontinent a poznali jiný kultury a lidi, protože to tě vždycky mentálně obohatí. Tak krasný cestování všem!


Ptal se stanjah v červenci 2019.

foto: archiv

Další informace o projektu Morocco Minimal najdete zde.

Sledujte také:

Philip TBC web
Philip TBC FB Fanpage
Philip TBC SoundCloud
Philip TBC Bandcamp
Filip Foreigner FB Fanpage

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016