ROZHOVOR

 

AhZ & Annita: "Nejhorší je strach z toho, co si myslí ostatní..."

Ahz s Annitou. Dvojice, která stojí za řadou hudebních projektů, a pod jejichž promotérskou taktovkou proběhla už celá řada skvělých mejdanů. Jmenujme například jejich Narovinu Zlomenej Podcast nebo workshop s názvem Soustředění DJs a přátel hudby. Právě o těchto projektech a i dalších věcech jsme si s touto dvojicí popovídali na konci léta v Crossu, a nyní je ten pravý čas na jeho vypuštění do světa (rozhovor vznikal během září a je upraven a zkrácen)...

 

Sešli jsme se tady v Crossu u rozhovoru pro Techno.cz a jako první mám pro vás již tradiční otázku... Jak se vám daří a jak jste si užili letošní léto?

Máme se skvěle, užili jsme si víkend na Speed Stopu, což je takový rodinný fesťáček, nebo spíš víkend muziky, dětí a divadla. Skvěle jsme si tam zahráli a druhý den jsme se jeli domů válet a odpočívat. Koukali jsme potom v neděli na osm dílů reality show na Primě, která se jmenuje Štiky.

Co to je?

Neznáš? Je to zkrátka taková bulvární žumpa o životě jedný rodiny, vystupuje tam dcera Ornela, její máma, ségra, tatík a je to fakt úlet... 

Ahz & Annita

Takže říkáte, že po mejdanu je nejlepší volbou dát si jako lék na kocovinu osmihodinovku ze života Ornely Štikové, jo? Budu muset někdy zkusit... :)

Nevíme, jestli zrovna na kocovinu, máma Štiková má totiž docela ječák, ale jako sonda do obyčejný český rodiny super, dej si to! V sobotu jsme na Speed Stopu hráli Petra Kotvalda a v neděli pak koukali na Štiky. Ideální víkend...

Teď už se pojďme přesunout k muzice a k vašemu Soustředění DJů a přátel hudby v Černé Louži, což je takový workshop pro fanoušky a zájemce o DJing a produkci. Jak vás vůbec napadlo uskutečnit něco takového?

To byla tenkrát hrozná sranda a vlastně i náhoda. Jeli jsme ze Shotgunu, kde jsme přespali až do pondělí v jedný zamčený chatce. Půjdem s pravdou ven, vlezli jsme do ní oknem. :) Přespali a ráno hodně narychlo zdrhali před uklízečkou. Dokonce jsme tam v lednici zapomněli hrnec s polívkou, což bereme jako takový odpustek. Někdy v osm ráno jsme odjížděli, přičemž nám zbývalo moře času, tak jsme to vzali na pohodu po okreskách. No a díky několika uzavírkám a opravám silnice jsme po krátké jízdě lesem narazili na ceduli: "Konrád Vratislavice 0,5l 20ká", nebo něco takovýho. Takže jsme tam zajeli... Bylo pondělí dopoledne, nikde nikdo, jen majitelé s kočárkem. Dali jsme řeč a zjistili, že majitel Petr je moc vstřícnej a v pohodě. Říkal, že sám tam dělá motorkářský srazy a koncerty, takže zákonitě přišla řeč na to, jestli bychom tam mohli přijet s kámošema a udělat tam nějakou víkendovku. To bylo v září. A v listopadu tam proběhlo první vydání našeho soustředění, kde se nás sešlo patnáct. No a potom jsme to začali šéfovat v půlročních intervalech jaro/podzim.

AhZ & Annita

Jak to vypadá do budoucna? Chystá se pokračování?

Teď přemýšlíme, co s tím dál, protože se to musí nějak uživit. Rozhodně podzimní verze nebude, protože pokud by přijelo pod dvanáct lidí, tak je hodně náročný to celý zaplatit. Teď v létě jsme totiž dost zahučeli skrze velký absence. Uvidíme, jak to bude dál...

To je naprosto pochopitelné, že pokud má člověk neustále doplácet ze svýho, tak je to dlouhodobě neudržitelný. Budu každopádně držet palce! Kolik už vlastně proběhlo dílů?

Letos to byl třetí ročník s tím, že zatím proběhla dvě soustředění na podzim a dvě v létě. Teď by to měl být pátý díl. Ale kdy, to je otázka...

Jak takové soustředění vůbec probíhá? Můžete to nějak přiblížit lidem, kteří třeba nevědí, o co jde, ale do budoucna by se zúčastnit chtěli?

Cely je to zaměřený na všechny, co mají rádi atmosféru školy v přírodě, nebo tábory a zároveň milujou elektronickou hudbu a rádi by se o ní dozvěděli víc. A to ať už po stránce DJingu, nebo by rádi znali něco víc z historie, nebo by chtěli začít s vlastní produkcí... Právě tady mají možnost se o tom s někým pobavit. My v podstatě dáme dohromady kostru programu s tím, že DJům poskytneme kvalitní techniku, nejnovější playery, mixáky a samozřejmě se snažíme dotáhnout i úplný novinky. Měli jsme tam CD playery od Denonu nebo "rotary" mixáky a samozřejmě se snažíme, aby byl na místě i kvalitní zvuk. Každopádně to také není celý jen o tom hraní a mejdanu, ale paralelně s tím probíhají i producentský workshopy. Máme workshop s názvem "Against the hodiny" neboli tvorba tracku na čas s následným hodnocením a posloucháním daných výtvorů. To většinou probíhá tak, že se během páteční kalby nahrají různý samply a hlášky, jež se pak dají producentům, kteří z nich následně musí složit nějaký track. V létě tam producenty zastupovala dvojka Touchwood a Honey T, kteří vytvořili každý po jednom tracku.

AhZ + Annita

O tom mi zrovna nedávno Honey povídal, že se snad plánuje i nějaká kompilace na vinylu právě z této akce...

Přesně tak, plánujeme celé ty uplynulé dva a pů roku uzavřít teď na podzim touto limitovanou kompilací na vinylu v maximálním nákladu třeba dvacet kusů. Za zhruba tři kila dostaneš zmíněné dva tracky od Honeyho a Touchwooda a jako bonus tam bude skladba, jež vznikla loni v létě, kdy byla na "soustředku" nejsilnější účast. Tehdy se nás sešlo něco kolem pětadvaceti, což je ideální počet. Tehdy vznikl taky právě od Honeyho track, který jsme pojmenovali "Koule" a speciální je v tom, že KamCZa do něj rapuje, nebo spíš recituje, hodně dekadentní rýmy.

To zní hodně zajímavě. Jak to probíhalo?

Tehdy jsme dělali noční hru, oblíbenou část každýho soustředění. Během ní byli návštěvníci rozdělení do několika skupin a plnili po lese jednoduchý úkoly, který byly úzce spojený s hudbou. A právě na jednom ze stanovišť každá skupina dostala klíčový slova, ze kterých musela za minutu složit rýmy. Ty se zapsaly a následně vystavily na nástěnce v jídelně a ostatní pak hodnotili ty nejlepší. A právě vítězný rým pak Kamil zarapoval do Honeyho beatu.

KamCZa

To vypadá rovněž na velkou sběratelskou libůstku...

To každopádně! Ty tracky mají každej něco kolem tří minut, takže do klubu se to asi moc hodit nebude, ale právě si myslíme, že to bude sběratelská "guilty pleasure"... No a ještě jsme letos udělali takovou blbinu, že jsme na jednu z chatek natáhli velkou plachtu, na kterou mohl kdokoliv namalovat, co ho zrovna napadlo. Díky tomu za ten víkend vznikl nádhernej obraz, kterej ze začátku teda vypadal hodně divně, ale ten konečnej výsledek stojí fakt za to! Části toho výtvoru budou zároveň použitý jako obal k tý kompilaci a na středovky. Krom muziky bude kompilace obsahovat právě ty samply, z nichž Touchwood a Honey tvořili svoje tracky. Takže tam bude třeba zvuk splachování záchodu, špunt od flašky a pár dalších legračních zvuků a hlášek. Ty navíc Touchwood digitálně vyčistí, takže budou použitelný i pro další tvorbu.

To je určitě dobrá zpráva pro další producenty! My se nyní přesuneme od vašeho Soustředění v Černé Louži k dalšímu tématu, kterým je Narovinu Zlomenej Podcast. Teď proběhla letní pauza, tak mi prozraďte, co se chystá dál?

Narovinu Zlomenej Podcast samozřejmě žije dál, jen jsme si dali, stejně jako studenti, takové prodloužené letní prázdniny, kdy se řešilo i nové studio. Už dřív nás totiž stále provázely nejrůznější technický potíže, aby vůbec všechno běželo tak, jak má. Jak to studio sdílí víc lidí a každý hraje z něčeho jinýho, tak se neustále něco přepojuje, nebo chybí kabely a tak dále. Navíc tam furt nejsou playery na flashky, což je v dnešní době celkem velký problém. To byl vlastně hlavní důvod, proč jsme se ze studia Radia 23 přesunuli do našeho vlastního studia. Aktuálně tedy sídlíme také tady v Crossu, jen jsme se přesunuli do pátýho patra do studia Pomeranč&Grep, kde už playery jsou, respektive konzole, funkční počítač, už stačí dodat jen dobrý mikrofon a může se v klidu nahrávat. A paradoxně tohle studio máme k dispozici mnohem delší dobu, než co jsme s NZP sídlili na Radiu 23. Nikdy nás ale nenapadlo, že bychom tam mohli dělat NZPčko, hlavně kvůli absenci mikrofonů. Teď jsme tedy konečně na domácí půdě a zcela nezávislí... Zrovna v těchto dnech bychom měli nahrávat nový díl, kterým tak nějak i vysvětlíme, proč už KamCZa NZP nedělá. Ta chvíle asi musela přijít. Má skvělou rodinu, kterou nelze přehlížet, a navíc v době, kdy už se rozhodoval o odchodu, rozjížděl vlastní firmu, která zvlášť na startu potřebuje hodně péče. Když rozjíždíš vlastní byznys, co tě má smysluplně živit, tak je jasný, že jde vše ostatní stranou. Kámoši jsme ale furt. :)

AhZ & Annita
V rámci NZP děláte tady v Crossu i svoje klubovky... Chystáte na podzim něco?

V posledních letech tady s Kenzem z Crossu docela prohlubujeme spolupráci a to na všech frontách. Annita už v Crossu regulérně pracuje. Děláme tady třeba warm up na Dimensions Festival, s Jirkou Ultrafinem pořádáme disco mejdan Soul&Sin, a do toho ještě jednou za čas Drumstation meets NZP, která je ale vždycky jednou za půl roku, což se měnit nebude. Letos jsme měli desetileté výročí fungování NZP, pozvali jsme MC Conrada s Paulem SG, což jsou naši D´n´B hrdinové, takže oslava byla velká. No a v lednu máme další termín, tentokrát, tradáááá... S LTJ Bukemem!

Výborně, to zní skvěle! Takže to bychom měli vaše promotérské aktivity, a teď spíš jedna otázka na Ahonze. Co nová produkce? Chystáš nějaké novinky?

Ahonz: To je taková obligátní otázka. :) S Touchwoodem máme na ruském labelu Kosmos Music už dva vydaný tracky. Skladbu "Holan" jsem nechával i vyříznout na vinyl jako takovou limitovanou edici, což je jednoznačně můj osobní fetiš, protože jsem jako DJ prostě chtěl mít vlastní vinyl. A když už jsem ho nechával dělat, tak jsem zařídil i pár kousků navíc pro lidi, co by o to třeba měli zájem. A k mýmu potěšení se po deskách zaprášilo. Ale zpátky k tvojí otázce... Pořád se považuju spíš za DJe než za producenta. Neumím na žádném softwaru, nemám ten tah na branku a neumím u toho sedět ty dlouhý hodiny a zjišťovat veškerý ty vychytávky. Nejsem v tomhle moc technický typ, ale spíš ten druh člověka, který se pořád do něčeho se*e... To mi jde velmi dobře - radit, našeptávat a rozdávat rozumy, jak by se co dalo vylepšit. A s Touchwoodem nám to takhle sedí, protože oba dva hulíme, moc se při tom nemluví a je to zkrátka takovej ping pong. Já třeba přijdu se samplem a řeknu mu: "hele Tačvo, mám super sampl, poslechni". On si to poslechne a povídá: "hmm, tak na to by sednul nějakej pořádnej jungle..." Načež pak chvíli maká a produkuje, a já nestačím zírat. Během hodiny udělá základ, pustíme si to, načež k tomu zase já něco řeknu. No a takhle si to navzájem přehazujeme, dokud z toho nevyleze hotová věc. Viz třeba závěrečná melodie u tracku "Holan", ta mě napadla během producentský "session" po cestě pro piva, zatímco Tačva ladil zvuk. Takže je třeba říct, že všechna práce jde za Touchwoodem a já jsem jen takový manažer, co zařídí, aby si to ve finále poslechl někdo venku, protože Touchwoodova produkce by se v zahraničí vydávat měla. No a protože železo by se mělo kout, dokud je žhavý, na jaře vyjde opět na vinylu remixová kompilace právě na track "Holan". Remixy dělá Kubatko, Sergio Manifesto, Martin Kuška nebo třeba Title a náslechy zněj famózně! Nicméně i naše časy s Annitou se blíží! Na Kickstarteru běžel jeden projekt, jmenuje se Dubler, což je takový software s mikrofonem. A funguje to tak, že ty vezmeš mikrofon, připojíš ho k počítači a v reálným čase můžeš nazpívat nebo nahvízdat melodii, kterou máš v hlavě, a ten software ti ji převede do stop v Abletonu. Takže pokud neumíš na klávesy, tohle je právě ta cesta. Ty si v tom softwaru zvolíš jen nástroj, například flétnu, zapískáš melodii do mikrofonu a software ji převede do stop v Abletonu. Naprosto skvělý vynález! Tuhle věcičku už máme koupenou, během prosince by měla dorazit, no a hned potom se konečně plně vrhneme na produkci.

AhZ & Annita

Na to se samozřejmě už moc těšíme! A teď taková tradiční otázka na závěr... Máte nějaký vzkaz pro naše čtenáře?

Hele jako jo! Nebojte se hrát to, co baví vás, a se*te na to, co říkají ostatní. To je prostě základní věc, jak můžeš DJe od sebe navzájem odlišit. Prostě stůjte si za svým a kašlete na to, jestli někdo říká, že hrajete moc vyhnile, nebo naopak moc rychle. Nejhorší ze všeho je totiž strach z toho, co si myslí ostatní...

Krásná tečka na závěr... Moc díky za rozhovor a ať se daří i nadále!


Ptal se stanjah v září 2019.

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016